#Women’s Lives Matter. Hoe kan het geweld binnen het gezin ondanks de opsluiting worden bestreden?
Het verlaten van een gewelddadige partner is ook in normale tijden om vele redenen moeilijk. De quarantaine zorgt voor bijkomende risicofactoren zoals de angst voor ziekte, inkomensverlies, opsluiting in een te kleine leefruimte, overwerkte ouders, de moeilijke combinatie van telewerken en voltijdse kinderopvang, … dit zijn allemaal bronnen van conflicten die snel kunnen ontaarden in psychologisch en fysiek geweld.
De covid-19 crisis vanuit een socialistisch feministisch perspectief
Deze crisis benadrukt de belangrijke rol van vrouwen als onbetaalde verzorgers in het gezin en de gemeenschappen en als betaalde werknemers in sectoren die altijd al ondergewaardeerd zijn geweest, met lage lonen, onzekere contracten en slechte werkomstandigheden, maar nu laten zien hoe onmisbaar ze eigenlijk zijn.
#Enough.Tegen seksistisch geweld, tijd voor collectieve strijd !
De moord op Julie Van Espen heeft heel wat emoties teweeggebracht.
Pride is a protest! 50 jaar Stonewall: strijd haalde LGBTQI+-beweging uit kast !
De rellen in Stonewall in 1969 markeerden de geboorte van de internationale LGBTQI+-rechtenbeweging. 50 jaar later is er veel veranderd, maar is de strijd gestreden?
Friedrich Engels en vrouwenbevrijding
Het is 130 jaar geleden dat ‘Oorsprong van het gezin, particuliere eigendom en de staat’ door Friedrich Engels verscheen. Christine Thomas gaat na in welke mate het boek vandaag nog relevant is voor vrouwenstrijd.
Hoe het Ierse abortusreferendum werd gewonnen
De “Ja”-stem voor het schrappen van het verbod op abortus haalde het met 66,4% tegenover 33,6% “Nee”-stemmen in het referendum met de hoogste participatiegraad ooit in Ierland, namelijk 64%.
Langer werken voor minder pensioen : vrouwen extra hard geraakt
Het pensioen van vrouwen is gemiddeld 26% lager dan dat van mannen
50 jaar na Mei ’68 – Vrouwenrechten werden afgedwongen door arbeidersstrijd !
In de strijd bloeiden ideeën over hoe het anders zou kunnen: het maatschappelijk leven maar ook hoe mensen met elkaar omgaan. Een deel van die ideeën staat sindsdien bekend als de “seksuele revolutie.” De meeste journalisten herleiden Mei ’68 tot dit aspect ervan, maar de seksuele revolutie en de massale revolte van arbeiders en jongeren tegen het kapitalisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.