25 november – Betoging stop geweld op vrouwen !

Betoging georganiseerd door Mirabal, een platform ondertekend door campagne ROSA . Stap mee met de ROSA delegatie ! Afspraak - 14u te Brussel.

Strijd tegen geweld op vrouwen, is ook strijd voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen !

De benoeming van de seksistische, racistische en homofobe rechter Kavanaugh, beschuldigd van seksueel geweld, toont aan hoe belangrijk het is om massaal op straat te komen om vrouwenrechten te verdedigen !

Dat is overduidelijk na een jaar aan getuigenissen en schandalen onder de hashtag #MeToo. Achter die hashtag gaat een harde realiteit schuil. In België zegt 98% van de vrouwen dat ze slachtoffer zijn geweest van pesterijen, ⅔ van agressie.

Vaak passen de vrouwen hun gedrag aan: andere kledij, ze blijven liever thuis of vermijden bepaalde plaatsen. Maar wat als het geweld thuis, op het werk of op school gebeurt?

Onthullen, signaleren en aanklagen is noodzakelijk! Maar wat is de volgende fase in die strijd ?

Vrouwen hebben tot op vandaag nog steeds niet de financiële mogelijkheid om hun job op te zeggen of partner te verlaten zonder risico om in armoede terecht te komen. Die economische afhankelijkheid maakt hen extra kwetsbaar voor geweld.

Het beleid van de regeringen, de besparingen, versterken dat. Door onze levensomstandigheden aan te vallen, komen vrouwen nog sneller in onzekerheid terecht.

De budgetten voor lokale politie, gerecht, preventie, opvangcentra, sociale sector … worden onophoudelijk afgebouwd door de overheden. Gevolg: te weinig personeel dat opgeleid is om om te gaan met seksueel geweld, tekort aan opvangcentra, …

  • Preventie en steun aan slachtoffers vereisen massale publieke herinvestering in de social-profit en publieke diensten.
  • Stop de besparingen !

De regering pakt graag uit met de wet tegen seksisme van 2014. Dat is hypocriet! De wet is ontoepasbaar en pakt de bron van het probleem niet aan. Wat de regering wel doet: meer onzekerheid creëren en toestaan dat onze straten en wijken vol hangen met seksistische reclame. De onophoudelijke commercialisering van onze lichamen, komt de winsten van de rijken ten goede en banaliseert pesterijen en seksistisch geweld.

Echte emancipatie is onmogelijk wanneer de tekorten steeds groter worden en kan niet in een maatschappij waarin de 1% rijksten zich bijna alle geproduceerde rijkdom toeëigenen.

Campagne ROSA staat voor strijdbaar en socialistisch feminisme.

Mobiliseer samen met ons naar 25 november !


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.