Tussen 10.000 en 15.000 tegen seksistisch geweld!

Deze betoging maakt deel uit van een internationale opstand waarin vrouwen het voortouw nemen in de strijd voor milieubescherming, maar ook tegen ongelijkheid, corruptie en een beleid ten voordele van de rijken in Chili, Soedan, Algerije, Libanon, Irak, Iran, enz.

Op zondag 24 november trok een feministische golf door de straten van Brussel naar aanleiding van de Internationale Dag voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen (25 november). We waren 2 tot 3 keer zo talrijk als vorig jaar, tussen de 10.000 en 15.000. Zeker is dat het Europakruispunt en alle straten eromheen – ook zij die niet voorzien waren op het parcours – zwart zagen van het volk of liever paars (de hoofdkleur van de feministische organisaties) met rode en groene blokken (onder andere door vakbondsdelegaties die dit jaar talrijker aanwezig waren).

Ook Campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid) mobiliseerde voor deze nationale betoging. De delegatie van Campagne ROSA bestond uit veel jongeren, met wie we gesproken hebben bij het uitdelen van pamfletten aan de scholen of tijdens één van de stands op hun campus of op straat. Deze jongeren kwamen om het dagelijkse seksisme aan de kaak te stellen, dat nog wordt verergerd door de commercialisering van onze lichamen en de loonkloof die al in de studentenjobs bestaat. Ook werkenden stapten met ons mee om echte financiële onafhankelijkheid te eisen (met inbegrip van een fatsoenlijk loon voor iedereen, een minimumpensioen van 1.500 euro en de individualisering van de sociale rechten) om ervoor te zorgen dat echte keuzes kunnen worden gemaakt en dat vrouwen kunnen ontsnappen uit een situatie van geweld (thuis of op het werk) als dit zich voordoet. Dit moet natuurlijk gepaard gaan met massale overheidsinvesteringen in slachtofferhulp en preventie.

Deze betoging maakt deel uit van een internationale opstand waarin vrouwen het voortouw nemen in de strijd voor milieubescherming, maar ook tegen ongelijkheid, corruptie en een beleid ten voordele van de rijken in Chili, Soedan, Algerije, Libanon, Irak, Iran, enz. Ook in andere landen vonden betogingen plaats In het kader van deze Internationale Dag: 50.000 mensen in de straten van Parijs, enkele tienduizenden mensen in Rome,….

8 maart 2020: een dag van strijd

De volgende belangrijke datum is zondag 8 maart, de Internationale Dag van strijd voor vrouwenrechten. We willen er de eisen benadrukken die aan de oorsprong liggen van 8 maart: een collectieve arbeidstijdverkorting, een fatsoenlijk loon voor iedereen en dat vrouwen als volwaardige personen beschouwd worden, met autonomie over hun eigen lichaam, o.a. met het recht op abortus. De ROSA-campagne nodigt u uit om samen met ons deze strijddag op te bouwen. Steun ons en doe mee!

Hieronder vindt u het pamflet dat tijdens de betoging werd verspreid.

Foto’s

Campagne ROSA @ Manifestation Nationale Betoging Mirabal (25 nov 2019)

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.