Stop vestimentaire dictaten ! Stop aanranding en geweld !

98% van de vrouwen werd ooit al eens lastiggevallen op het openbaar vervoer. Een dergelijk algemeen probleem is een maatschappelijk fenomeen dat een collectief antwoord vereist, geen individuele ‘oplossingen’.

Deel van pamflet van de zomercampagne van ROSA : My Body My choice

Vrouwen worden als objecten behandeld door de reclame-industrie: geretoucheerde foto’s van een vrouw in bikini om reclame te maken voor een goksite, een supermarktketen die reclame voert met de stelling dat “een mooie vrouw duur is”…

Zonder grote verassing heeft deze afschildering van een vrouw als object gevolgen op het beeld en de plaats van de vrouw in de samenleving. Sommige reclameboodschappen gaan nog verder en banaliseren seksueel geweld. Dat zagen we onder meer bij Calvin Klein of Dolce&Gabana dat een groepsverkrachting in beeld bracht. Dit alles met als doel de winsten van een kleine minderheid te vergroten. Laten we strijden voor een samenleving waarin hun winsten niet belangrijker zijn dan ons welzijn.

Voor het recht om te dragen wat we willen. Tal van scholen denken dat het opleggen van een bepaalde outfit het imago van de school ten goede komt en iets zou zeggen over de kwaliteit van het onderwijs. Dit fenomeen wordt versterkt door de concurrentie tussen scholen. Een minirok, mantelpak of hoofddoek dragen, verandert niets aan de kennis of de vaardigheden. Een “mooie decolleté” heeft evenmin iets te maken met een proclamatie aan de unief. Op het werk en op straat is er een reële druk. Neen, een korte rok betekent niet dat je nagefloten of beledigd wil worden… We mogen niet aanvaarden dat we ons moeten kleden zoals onze werkgever, schooldirecteur of omgeving dat wenst.

We moeten ons collectief organiseren om tot echte oplossingen te komen. Zo willen we niet dat het antwoord op geweld in de uitgaansbuurten bestaat uit het begeleiden van vrouwen zoals kinderen. Er is integendeel nood aan meer en beter openbaar vervoer, zowel overdag als ’s nachts, zodat iedereen veilig thuis geraakt. Dit vereist ook voldoende personeel met een opleiding rond seksueel geweld. Kom met ons discussiëren welk programma en welke methoden nodig zijn om seksisme te bestrijden.

MIJN LICHAAM, MIJN KEUZE, MIJN VRIJHEID!

  • Stop seksisme !
  • Voor het recht om te dragen wat we willen !
  • Mijn lichaam is geen object

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.