[Staking 29/03] Piket bij Lidl: “Hier heeft niemand 14 euro per uur”

Maandag trokken leden van Campagne ROSA in Antwerpen naar het piket bij supermarkt Lidl in Deurne Zuid. We spraken er met de medewerkers van Lidl die staakten.

De staking werd voorbereid op de werkvloer, met veel informele gesprekken en informatie, zowel de nationale info als een pamflet over Lidl zelf. Het resultaat was dat de staking goed opgevolgd werd: meer dan de helft van de collega’s in deze winkel had toegezegd om te staken. Sommigen waren niet op het piket, maar bleven thuis. De deelname aan de staking is goed, zeker als je weet dat veel nieuwe medewerkers zich geïntimideerd voelen en bang zijn om te staken. Zonder vast contract is er altijd angst om afgedankt te worden. Nu krijgen nieuwe medewerkers sneller een vast contract, al na zes maanden. Dat is afgedwongen door stakingsacties de voorbije jaren.

Lidl Deurne – staking 29/03/2021

De meeste aanwezigen op het piket komen niet aan een uurloon van 14 euro of meer per uur. Eén van de stakers zegt na 10 jaar anciënniteit aan 13,9 euro per uur te komen. Een staker met nog meer anciënniteit zit ook nog onder de 14 euro per uur. Komt daar nog bij dat je doorgaans begint met een 24-urencontract wat ongeveer 1200 euro bruto per maand oplevert. Enkel in hogere functies zijn er voltijdse contracten van 36 uur. Van de zowat 4.700 filiaalbedienden bij Lidl zijn er 35 die voltijds werken.

De coronacrisis had veel gevolgen voor het personeel van de supermarkt. Het duurde enkele maanden voor er behoorlijke gezondheidsmaatregelen kwamen. Een aantal daarvan zijn nu omwille van financiële redenen al terug afgeschaft, zoals het plaatsen van security voor de winkel. Het personeel bleef werken, ondanks de gezondheidsrisico’s. Er kwam een eenmalige premie als vergoeding hiervoor. Het zou pas van echt respect getuigen als de lonen opgetrokken worden tot minstens 14 euro per uur en er degelijke arbeidsvoorwaarden komen met voltijdse contracten voor wie dit wenst.

Pamflet LIDL staking 29/03/2021

Lidl moet niet zeggen dat het daar geen geld voor heeft: het is één van de grootste bedrijven in de retailsector en eigenaar Dieter Schwarz keert zichzelf 1 miljard euro per jaar uit. Het was nochtans niet de heer Schwarz die de winkels openhield tijdens de coronacrisis… De directie omschreef haar werknemers vorig jaar als “helden”. Het wordt tijd dat deze helden hun eerlijk deel krijgen!

Campagne ROSA Antwerpen Lidl Deurne – staking 29/03/2021

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.