Oproep tot solidariteitsacties in ons land met het protest tegen Trump

2017 wordt het jaar waarin Trump officieel president wordt van de Verenigde Staten. Op 20 januari legt hij de eed af. Miljoenen jongeren en werkenden over heel de wereld zullen die dag met afschuw beleven.

Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten zullen dat weekend duizenden en tienduizenden mensen op straat komen. De vrouwenmars in Washington DC op 21 januari kan wel eens heel groot worden. Op 20 januari zullen in het hele land studentenacties plaatsvinden. 19 & 20 januari – #ResistTrump: Actief Linkse Studenten & Blokbuster organiseren solidariteitsacties & meetings.

2017 wordt het jaar waarin Trump officieel president wordt van de Verenigde Staten. Op 20 januari legt hij de eed af. Miljoenen jongeren en werkenden over heel de wereld zullen die dag met afschuw beleven. Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten zullen dat weekend duizenden en tienduizenden mensen op straat komen. De vrouwenmars in Washington DC op 21 januari kan wel eens heel groot worden. Op 20 januari zullen in het hele land studentenacties plaatsvinden, terwijl er wereldwijd solidariteitsacties zullen georganiseerd worden. In België organiseert ALS volgende acties :

Hasselt: DONDERDAG 19/01 – 19u30 – Café De Volksmacht, Station Hasselt : Meeting #ResistTrump

Brussel: 17u00 – Muntplein: Lights for Rights! – Brussels Women’s March (Facebook). ALS steunt deze solidariteitsactie en zal daar aanwezig zijn. Kom naar onze stand!

Gent: 18u30 tot 19u30 – Korenmarkt: Solidariteitsoptocht en Open Micro (Facebook)

Antwerpen: 18u30 tot 19u30 – Groenplaats: Solidariteitsactie en Open Micro (Facebook)

Leuven: 15u45 tot 16u45 – Martelarenplein: Solidariteitsactie

Luik: 17u30 tot 18u30 – Stadhuis (Place du marché) – Solidariteitsactie (Facebook)

Bergen: 18u00 tot 19u00 – Place roosevelt – Solidariteitsactie (Facebook)

We roepen tevens op tot deelname aan de actie in Amsterdam (Nederland) om 19u aan de Dam.

De Actief Linkse Studenten onderstrepen het belang van zulke protesten. Sommigen beweren dat we eerst de resultaten van zijn beleid moeten afwachten. Maar zijn huidige voorstellen en het reactionaire en conservatieve kabinet dat hij aan het samenstellen is, laten weinig aan de verbeelding over.

Dat horrorkabinet zou bestaan uit adviseurs als Steve Bannon van Breitbart News, dat niet aarzelt om racistisch extreemrechts een vrije tribune te geven, en een veiligheidsadviseur generaal Michael Kelly die verklaarde dat de islam een “kanker” is. De minister van Onderwijs wordt een tegenstander van openbaar onderwijs, de minister van Arbeid een topman van een fastfoodbedrijf die gekant is tegen een verhoging van het minimumloon, als minister van Binnenlandse Zaken een gezworen tegenstander van uitstootcontroles bij steenkoolcentrales. Daarnaast wil hij de samenstelling van het Hooggerechtshof aanpassen om de abortuswetgeving strenger te maken of de vakbondsrechten in de publieke sector aan banden leggen.

Het is duidelijk: sociaal en ecologisch, voor werkenden en vrouwen en immigranten in het bijzonder, wordt zijn beleid een regelrechte ramp. De protesten op 20 & 21 januari zijn dan ook cruciaal om het verzet op te bouwen en de druk tegen zijn beleid op te voeren.

Wij willen met solidariteitsacties de bekommernissen van de Amerikaanse arbeiders, vrouwen en jongeren delen en hun protest ondersteunen. We zullen solidariteitsboodschappen (brieven, foto’s van acties) sturen naar actiegroepen in de VS. Bovendien denken we dat het rechts-populisme van Trump niet beperkt hoeft te blijven tot de VS alleen. Wij hebben ons consistent verzet tegen het verhaal dat steun voor Trump enkel of vooral ingegeven is door racisme en seksisme, ook al was dit een reële factor voor een deel van zijn aanhang. We hebben er stelselmatig op gewezen dat Trump inspeelde op de woede tegenover de gevolgen van het neoliberalisme en de globalisering, onder meer met het massale verlies van industriejobs. Diezelfde frustratie en een gelijkaardig gebrek aan een links alternatief kan ook in Europa tot een Trump-achtige figuren leiden. Het populisme van de N-VA stimuleert ook in België de groei van seksisme en racisme. Ook daarom zijn zulke solidariteitsacties in België belangrijk.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.