25 november – Grote betoging tegen geweld op vrouwen

25 november is de internationale dag van protest tegen geweld op vrouwen. Dit jaar werd opnieuw betoogd in verschillende landen, waaronder België.

De betoging was groter dan vorig jaar met duizenden aanwezigen. Campagne ROSA riep actief op tot deelname en vormde een strijdbaar blok op de betoging.

Geweld op vrouwen en seksisme zijn maatschappelijke problemen, waar een collectief antwoord op moet gegeven worden. Zo’n antwoord vereist een strijd voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen, zodat ze niet gedwongen in een gewelddadige relatie blijven. Eisen zoals een hoger minimumloon (14 euro per uur), minimumpensioen van 1.500 euro netto en degelijke uitkeringen zijn daarvoor essentieel. Om werk, gezin en vrije te tijd te kunnen combineren, is er nood aan een kortere arbeidsweek. Meer openbare diensten, sociale voorzieningen en betaalbare huisvesting moeten sociale spanningen, tekorten en bijhorend geweld afbouwen. Begeleiding van slachtoffers kan enkel als er voldoende publieke middelen voor de sociale sector zijn, waarbij tegelijk ook aan preventie wordt gedaan.

  • meer info over onze eisen : hier

Om dergelijke eisen te realiseren, moeten we ons organiseren en opkomen voor maatschappijverandering. Het kapitalisme leidt tot scherpe tegenstellingen met ellende voor de meerderheid van de bevolking, in een socialistische samenleving zouden de beschikbare middelen democratisch beheerd en verdeeld worden op basis van de noden en behoeften.

Emily Burns, coördinatrice van de campagne ROSA, werd op de betoging geïnterviewd door de Franstalige zender RTL. Ze zei: “Het is belangrijk om collectief, met vrouwen en mannen, in actie te gaan tegen geweld op vrouwen. Om geweld te bestrijden, is er economische onafhankelijkheid nodig. Hoe kan je een gewelddadige partner verlaten als je niet kan rondkomen? Een degelijk loon en individuele sociale uitkeringen zijn nodig in de strijd tegen geweld op vrouwen. Vrouwen verdienen overigens nog steeds 20% minder dan mannen, de kloof blijft groot.”

Het succes van de betoging tegen geweld op vrouwen is onderdeel van de wereldwijd groeiende golf van vrouwenstrijd. Een volgende belangrijke actiedag wordt 8 maart, de internationale vrouwendag. Campagne ROSA neemt het initiatief voor marsen tegen seksisme in verschillende steden. Werk hieraan mee!

Foto’s door Liesbeth

Vidéo de Manon El’assaidi‎ 

Au travail, à l'école, en rue, dans le cercle familial, PARTOUT… les femmes subissent et supportent de nombreuses violences, à la fois physiques, psychologiques mais aussi économiques. Réagissons ! En fait, ce que nous demandons est plutôt simple !!! #womensrights #StopViolencesFaitesAuxFemmes

Publiée par Manon El'assaidi sur Dimanche 25 novembre 2018

25/11/2018 manifestation nationale betoging

Manifestation nationale pour la journée de lutte contre les violences faites aux femmes (Bruxelles)Nationale betoging voor de Internationale Dag tegen geweld op vrouwen (Brussel)

Publiée par Campagne ROSA sur Lundi 26 novembre 2018

From #MeToo too #FightBack

Publiée par Campagne ROSA sur Dimanche 25 novembre 2018

25/11/2018 – Manifestation nationale contre les violences faites aux femmes (Bruxelles)25/11/2018 – Nationale betoging tegen geweld op vrouwen

Publiée par Campagne ROSA sur Dimanche 25 novembre 2018

Manif contre les violences faites aux femmes

Publiée par PSL Namur sur Dimanche 25 novembre 2018


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.