8 maart: kom op straat tegen seksisme en het dure leven!

Verkrachting, ongewenste aanrakingen of ongepaste opmerkingen: elke vrouw die je kent werd al slachtoffer. Feministisch protest zorgt voor investeringen, veroordelingen en slachtoffers die aangifte doen. Maar strijd blijft nodig, de maatschappij is doordrongen van seksisme. Dat moet stoppen!

Stop de verkrachtingscultuur

Vijf jaar na #MeToo blijven slachtoffers getuigen en dat is geen toeval. Ongelijkheid zorgt overal voor machtsmisbruik, zelfs in het onderwijs. Het tekort aan middelen voor meldpunten in hoger onderwijs zorgt dat getuigenissen er vaak in dovemansoren vallen. Wie seksisme meemaakt in het nachtleven moet klacht neerleggen bij justitie en politie, maar 90% wordt daar slecht ontvangen, niet geloofd of slachtoffer van victim blaming. Hoe lang nog worden slachtoffers opgelegd te zwijgen door dit gebrek aan middelen?

De rijkdom van enkelen was nooit zo groot, maar om seksisme te bestrijden wordt amper geld vrijgemaakt. Dat veroorzaakt drama’s. In Gent pleegde een 14-jarige zelfmoord toen ze na groepsverkrachting hulp zocht, maar op een wachtlijst kwam. Er moet massaal geïnvesteerd worden in slachtofferhulp en -opvang. Onderwijspersoneel moet opgeleid worden om te reageren en de machtsrelaties moeten verdwijnen. Een studentenloon zorgt voor de financiële onafhankelijkheid die nodig is om daartegen in te gaan.

Tegen het dure leven

Na de pandemie zorgen nu ook de stijgende prijzen voor meer financiële afhankelijkheid. De jaarlijkse loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt 23%, voor arbeiders zelfs 43%! Personen in armoede lopen een dubbel zo hoog risico op verkrachting. Het is feministische strijd om loonsverhogingen af te dwingen, geld hiervoor is er genoeg! Steun de vakbondsacties en pleit voor een €15/u minimumloon en €2/u (€330/maand) loonsverhoging voor iedereen.

Kapitalisme = seksisme

Vrouw! Leven! Vrijheid! Dat riep men in Iran nadat Zhina (Mahsa) Amini brutaal vermoord werd. De massabeweging na haar dood wilt het hele regime veranderen. Wij moeten hun voorbeeld volgen. Ook bij ons wordt met ongezonde ideaalbeelden van lichamen en de commercialisering ervan een verkrachtingscultuur in stand gehouden. Vrouwenonderdrukking zit in elk deel van het systeem. Enkel met massamobilisaties kunnen we het kapitalisme en alles wat het voortbrengt overwinnen: onderdrukking, uitbuiting, oorlog, klimaatcrisis en geweld.

Zonder strijd geen vooruitgang

In 2018 & 2019 betoogden in Spanje telkens 6 miljoen actievoerders op 8 maart. Het deed de investeringen tegen gendergeweld en ongelijkheid toenemen met 217%! In Afghanistan protesteren in 2022 jonge vrouwen voor het recht op onderwijs. In de VS wordt gestreden voor het abortusrecht. De internationale feministische beweging toont de weg vooruit. Wij roepen op samen op 8 maart massaal te protesteren tegen seksisme. Doe mee met de mars tegen seksisme en het dure leven in jouw stad!

actie in Antwerpen: https://www.facebook.com/events/516972753752910

meeting in Brussel: https://www.facebook.com/events/529432615834541

actie in Brussel: https://www.facebook.com/events/697446525495513


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.