Rosa Parks werd een symbool van verzet.

📍 Rosa Louise McCauley Parks, die de geschiedenis inging als Rosa Parks, overleed op 24 oktober 2005, 16 jaar geleden. 📍 Eind 1955, in Montgomery, Alabama, op weg naar huis van een lange, zware dag werken, weigerde de 40-jarige Afro-Amerikaanse naaister haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke man, tegen het […]

📍 Rosa Louise McCauley Parks, die de geschiedenis inging als Rosa Parks, overleed op 24 oktober 2005, 16 jaar geleden.

📍 Eind 1955, in Montgomery, Alabama, op weg naar huis van een lange, zware dag werken, weigerde de 40-jarige Afro-Amerikaanse naaister haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke man, tegen het beleid van rassenscheiding in.

📍 De buschauffeur belde de politie, Rosa Parks werd gearresteerd en vijf dagen vastgehouden. Na haar vrijlating werd zij het symbool van een ongekende busboycot die meer dan een jaar duurde, precies 381 dagen. Een van de organisatoren van deze beweging was Martin Luther King.

📍 Rosa Parks zei: “Ik was niet lichamelijk moe, of vermoeider dan normaal aan het eind van een werkdag… Nee, de enige vermoeidheid die ik voelde was de vermoeidheid van altijd maar moeten toegeven…”.

▶️ Rosa Parks werd een symbool van verzet. Maar als haar gebaar vandaag nog zo’n krachtige weerklank kon hebben, dan is dat omdat de massa’s in actie kwamen. Campagne ROSA wil de overwinningen en de strijd uit het verleden herdenken, maar ook en vooral lessen trekken voor vandaag in de opbouw van een eenheidsstrijd van werkende vrouwen en mannen tegen seksisme, tegen racisme, maar ook tegen het kapitalisme dat zich voedt met elke vorm van discriminatie.

✊ #campagneROSA is geïnspireerd op Rosa Parks, de emblematische figuur van de strijd tegen rassenscheiding!

📖 https://nl.campagnerosa.be/artikels/5757-rosa-parks-symbool-voor-strijd-tegen-racisme-in-de-vs?fbclid=IwAR2A05jmvNUgjqOhupRBAUDe64nvRzsRZMA6L50RIuNblVaGUNoVGz-t5qY 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.