[25 november] Sterke betoging tegen geweld op vrouwen

25 november is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Wereldwijd werd actie gevoerd vandaag.

De groeiende golf van feministisch protest tegen geweld, discriminatie, pesterijen en besparingen maakte dat de internationale actiedag goed opgevolgd werd. Ook in Brussel was er een betoging met een 3.000-tal betogers. De campagne ROSA was er bij met een strijdbare delegatie. 

De talloze campagnes van #wijoverdrijvenniet tot de #metoobeweging zijn zeer belangrijk om duidelijk te maken dat genoeg genoeg is en dat we dit geweld niet langer pikken. Maar de strijd tegen geweld en intimidatie staat niet los van de strijd tegen de secundaire positie van de vrouw in deze maatschappij. Zo is echte emancipatie niet mogelijk in een sociale woestijn. Daarom ziet ROSA de strijd tegen seksisme en die tegen besparingen als één strijd.

8 MAART : Internationale dag van strijd voor vrouwenrechten

OPROEP TOT ACTIES IN ZOVEEL MOGELIJK STEDEN TEGEN SEKSISME EN BESPARINGEN

Draag je steentje bij in de organisatie van acties in jouw stad op donderdag 8 maart (actie, betoging, speakerscorner, sensibilisering van jongeren op jouw campus, …). Samen kunnen we een beweging opbouw die Reageert tegen Onderdukking, Seksisme en Asociaal Beleid.

Neem contact op om deel te nemen aan het ROSA comité in jouw stad om zo’n actie te organiseren. Er zijn ROSA comités in een aantal steden en andere zijn in opbouw. Als er in jouw stad nog geen comité bestaat, zullen ROSA leden je met veel plezier komen helpen in de opbouw ervan.

31 maart: nationale ROSA conferentie in Brussel. Met welk programma brengen we seksisme ten val?

Zaterdag 31 maart organiseren we, een jaar na de lancering van de ROSA campagne, een nationale ROSA conferentie. Verschillende werkgroepen zullen gaan over de strijd tegen seksisme in de scholen, de universiteiten of op de werkplaats. We zullen er discussiëren over de link tussen racisme en seksisme, …We willen er ook internationale ervaringen aan bod laten komen zoals de overwinning die ROSA-Ierland boekte in haar campagne voor een referendum over het recht op abortus.

Die conferentie zal ook de mogelijkheid bieden om een eerste jaar ROSA te evalueren en de verschillende ervaringen te delen van de comités om hun ontwikkeling te vergemakkelijken en nieuwe te kunnen opzetten. We kunnen er ten slotte ook nadenken over de thema’s die we in de toekomst willen uitwerken en de initiatieven die we zouden willen opnemen. Die dag is ook jouw dag! Maak er samen met ons een succes van!

 Volledig pamflet van Campagne ROSA : hier

Fotoreportage van Liesbeth

Betoging tegen geweld op vrouwen // Liesbeth
Fotoreportage van Mario
Betoging tegen geweld op vrouwen // Mario
Fotoreportage van Jean Marie
Betoging tegen geweld op vrouwen // Jean-Marie


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.