25 november: Organiseer ook een actie tegen geweld op vrouwen en LGBTQI+personen

Kom mee op straat, organiseer je met ons, en/of laat je stem horen en voer actie in je eigen dorp of stad.

Zoals jullie weten is het geweld op vrouwen en LGBTQI+-foob geweld doorheen de COVID-crisis behoorlijk toegenomen. Ondere andere zagen we femicides, een toename aan huiselijk en seksistisch geweld, fysiek en/of verbaal LGBTQI+-foob geweld, maar ook economisch geweld.

Actie is duidelijk meer dan ooit nodig. Maar door de lockdown lijkt het misschien niet zo evident. Wij denken dat het nodig én mogelijk is om zelfs tijdens deze tijd ons protest te laten klinken tegen dit onaanvaardbaar fenomeen.

Daarom komt Campagne ROSA op woensdag 25/11 op straat tegen deze problematiek in een aantal steden. Deze acties gaan door met respect voor social distancing en met toepassing van hygiëneregels. We schuiven eisen als meer vluchthuizen, betere openbare diensten, degelijke lessen seksuele voorlichting en een hoger minimumloon van €14/u naar voren als maatregelen tegen geweld op vrouwen en LGBTQI+-personen.

Folders en samenvatting van al geplande acties

Kom mee op straat, organiseer je met ons, en/of laat je stem horen en voer actie in je eigen dorp of stad.

Hoe zelf actie voeren?

Voel je je geëngageerd door onze acties maar zijn de acties in Gent, Brugge en Aalst iets te ver voor je? Campagne ROSA roept op om in zoveel mogelijke plaatsen acties te doen. En daar kan jij een rol inspelen. Hieronder vind je een handige stappenplan:

  1. Actievoeren = teamwork! Breng je feministische vrienden samen en geef vorm aan je actie.
    Plan een uur en locatie waarop je actie wil voeren. Dit kan een plein, een straat, een park,… zijn. Of voor de school, gemeentehuis of bij een standbeeld zijn.
  2. Creëer een Facebook-evenement. Dit is een handig middel om te verspreiden en om updates over de actie te delen.
  3. Propaganda-tijd! Deel je actie op sociale media, stuur het door naar vrienden. Schrijf een flyer voor de actie of gebruik de tekst van Campagne ROSA. Contacteer ons als jij ook de ROSA affiche wilt ontvangen om op te hangen in jouw straat, school of stad!
  4. Tijd voor actie! Verzin slogans, maak bordjes. In combo met de vorige stap kan je enkele dagen voor de actie oproepen dat deelnemers hun eigen bordje creëren. Publiceer ook in het event een aantal Coronarichtlijnen op voor de actievoerders. (Zoals: neem een mondmasker mee, hou afstand, blijf thuis als je ziek bent,…) Net voor de actie zet je kruisjes op de grond en geef je elke actievoerder een kruisje.
  5. Actie geslaagd? Super! Breng de thematiek nog eens in de belangstelling door foto’s te nemen tijdens de actie en te delen op sociale media met de hashtags #StopGeweldOpVrouwen #StopSeksistischEnLGBTQIfoobGeweld. Vergeet @CampagneROSA niet te taggen.

Zit je nog met vragen over acties organiseren? Dinsdag 10 november van 19 tot 21 uur online meeting: Hoe ons organiseren tegen seksisme en seksistisch geweld ? Meer info. Zoomlink van de vergadering: https://us02web.zoom.us/j/86269006477

Aarzel ook niet om ons te contacteren met verdere vragen.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.