[Meeting – Gent] Geweld op vrouwen en LGBTQIA+ personen, hoe samen de strijd ?

Deze zomer was nog maar eens een reality check: de strijd tegen seksueel misbruik en geweld is nog verre van gestreden. Een 14 jarig meisje stapte uit het leven na een groepsverkrachting op de Westerbegraafplaats in Gent.

Ook LGBTQIA+-personen krijgen om de haverklap te maken met geweld. De brutale homofobe moord op David ligt nog vers in het geheugen.

LGBTQIA+-personen worden dagdagelijks gediscrimineerd omwille van hun genderexpressie. Er is in scholen nog altijd een verbod op sommige kledingstukken: van croptops tot hoofdoek. De vrije wil om te kunnen aandoen wat je wilt is er in onze ‘progressieve’ maatschappij nog altijd niet.
Om hier iets aan te doen, moeten we strijde tegen het systeem. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in essentiële, maar precaire sectoren (distributie, gezondheidszorg,…), 70% van de laagstbetaalden zijn vrouwen. Ontsnappen uit een gewelddadige situatie is voor velen financieel onmogelijk.

Door jarenlange besparingen op zorg, noodopvang en sociale huisvesting beland je tijdens noodsituaties op ellenlange wachtlijsten. Dit is misdadig en leidt tot femicides en zelfmoord. Dit is ook een probleem dat LGBTQIA+-gemeenschap treft, vooral jongeren, aangezien dit zorgt voor te weinig opties voor wie uit huis gegooid wordt omwille van hun geaardheid, of hun thuissituatie wil verlaten wegens de toxiciteit ervan.

Om een eind te willen maken aan gendergerelateerd geweld moeten we op straat strijden voor massale investeringen in openbare diensten en degelijk betaalde jobs, maar het probleem stopt daar niet!

Pak het systeem aan dat de ultrarijken alleen nog rijker maakt door gebruik van verdeeldheid, een systeem waarin bedrijven zich een vrouw- of LGBTQI+-vriendelijk imago kunnen aanmeten terwijl ze hen slecht betalen en in precaire situaties dwingen, een systeem waarin rechtse politici haat aanwakkeren om de aandacht af te leiden van hun asociaal beleid: het kapitalisme.

We moeten ons organiseren en bouwen naar een wereld die draait voor de noden van ELK mens, niet één dat gebruikt maakt van ons allen om de winsten van enkele te vermeerderen.

Kom op 25/11 op straat met Campagne Rosa en organiseer je!

  • Stop elke vorm van discriminatie en geweld
  • Neen aan de objectivering van lichamen: haal seksistische reclame uit de publieke ruimte.
  • Geen afhankelijkheid van abusieve personen: voor een €14 minimumloon, hogere uitkeringen en een onvoorwaardelijk minimumpensioen van €1500.
  • Help slachtoffers: investeer in publieke diensten en vluchthuizen.
  • Seksisme en LGBTQI+-fobie zijn maatschappelijke problemen: tegen elke vorm van discriminatie, tegen extreemrechts.
  • Geen girlboss, geen pinkwashing: strijden tegen discriminatie betekent strijden tegen het kapitalistisch systeem.

Donderdag 7 oktober 19u30 Blandijnberg, 9000 Gent, België Lokaal 0.4


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.