Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Deel I van Pamflet September 2021

81% van de vrouwen in België werd ooit slachtoffer (van de schaduw-pandemie) van seksueel geweld, voor LGBTQI+ personen ligt dat cijfer nog hoger. Een op de tien slachtoffers dient klacht in, slechts 4% leidt tot een veroordeling, vaak van het slachtoffer zelf…

Sommige mensen – zoals de ex-VRT sportjournalist – denken het recht te hebben ons uiterlijk te bekritiseren. Noorse volleybalsters werden gestraft omdat hun shorts te lang zijn, de shorts van een Welshe atlete waren te kort. Zelfs op school mogen we niet dragen wat we willen omdat we anderen zouden ‘afleiden’! Deze regels leggen de schuld voor seksisme bij vrouwen. Crop top of hoofddoek, dat is onze keuze! Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in essentiële maar precaire sectoren (distributie, gezondheidszorg,…), 70% van de laagstbetaalden zijn vrouwen. Ontsnappen aan huiselijk geweld is voor velen financieel onmogelijk.

Door jarenlange besparingen op zorg, noodopvang en sociale huisvesting beland je in noodsituaties op ellenlange wachtlijsten. Dit is misdadigen leidt tot femicides en zelfmoord. Om gendergerelateerd geweld te bestrijden moeten we strijden voor massale investeringen in openbare diensten en degelijke jobs. Maar we moeten het probleem bij de wortels aanpakken: kapitalisme is gebaseerd op ongelijkheid. Een kleine elite van ultrarijken buit ons uit en verdeelt ons om zich te kunnen blijven verrijken. We moeten ons organiseren om een wereld op te bouwen die gebaseerd is op de noden van allen, niet op de winst van enkelen. Dit is wat we noemen ‘socialistisch feminisme’. Word lid van campagne ROSA en organiseer lokale acties op 25 november, internationale dag tegen geweld op vrouwen. Ga met ons mee naar de nationale demonstratie van
het Mirabal-platform op 28 november.

Pamflet in PDF versie

Meetings

Brugge :  Donderdag 18 november, 19u30, Snuffel Hostel : “Geweld op vrouwen & LGBTQI+personen, hoe samen destrijd organiseren?” 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.