Internationale vrouwendag – Op naar overwinningen!

>> Zondag 8 maart - 14 uur - Centraal Station, Brussel. “Elke dag 8 maart,” was de slogan van de vrouwencommissie van ACOD in Brussel op de betoging voor een sterke sociale zekerheid op 28 januari. Inderdaad: de strijd voor vrouwenrechten beperkt zich niet tot één dag, maar moet het hele jaar door gevoerd worden.

Facebook-evenement

De afgelopen maanden was er strijd in heel wat sectoren. Zo kwamen de huishoudhulpen die met dienstencheques werken in actie tegen hun slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en seksuele intimidatie. Is dat een feministische strijd? Ja, want bijvoorbeeld in Brussel zijn 96% van de werknemers in die sector vrouwen, hoofdzakelijk allochtonen (98%), een kwart is ouder dan 50 jaar terwijl een groot aantal (6%) alleenstaande moeder is. (1)

Na enkele betogingen, een staking in januari en heel wat obstakels om goed te kunnen mobiliseren, werd een loonsverhoging van 0,8% bekomen. Dat is minder dan wat voorzien is in het Interprofessioneel Akkoord (IPA) en minder dan wat nodig is om waardig te leven, maar het is wel een eerste overwinning behaald tegen bazen die aanvankelijk helemaal niets wilden geven. Het is nochtans niet zo dat zij geen winst maken. Sodexo was in 2018 goed voor een omzet van 20 miljard euro. Groep Daenens, een belangrijke speler in de sector, maakte in 2018 3 miljoen euro winst. Ondertussen behoren de 145.000 huishoudhulpen met 11,5 euro bruto per uur tot de laagstbetaalden van het land!

Op hetzelfde ogenblik gaat ook de strijd in de zorgsector door. De beweging ‘La Santé en Lutte’ (Zorg in strijd) houdt vol en voert acties in onder meer Brussel, Luik en Charleroi. De acties begonnen op 8 maart vorig jaar, toen ziekenhuispersoneel zich niet langer neerlegde bij lage lonen, gebrek aan materiaal, lange werkdagen en dagelijks seksisme, om maar enkele van de eisen te vermelden. Ook dit is een feministische strijd: ongeveer 85% van de verpleegkundigen in ons land zijn vrouwen (2). Er komt een grote betoging van ‘La Santé en Lutte’ op 29 maart. Campagne ROSA en LSP zullen er uiteraard bij zijn!

Tenslotte nog een laatste voorbeeld. Aan de UGent wordt op 9 maart gestaakt voor een verhoging van het minimumloon tot 14 euro per uur. Aan de UGent zijn er 101 personeelsleden die minder verdienen, vooral in de restaurants en de onderhoudsploegen. Twee derde van deze personeelsleden zijn vrouwen. Dat is geen toeval: meer dan 70% van de 10% laagste lonen in ons land, zijn vrouwen. In de restaurants is er 12 jaar anciënniteit nodig om aan 14 euro per uur te geraken! Als de strijd aan de UGent tot overwinningen leidt, zal dit elders navolging krijgen. Er wordt door vrouwen én mannen gestaakt voor sociale verbeteringen. Gezamenlijke actie en strijd is de weg vooruit.

>> Facebook-evenement

>> Leaflet

(1)    http://inegalites.be/Titres-services-la-precarite#nh1

(2)    https://lasanteenlutte.org/blog/


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.