Gent komt op tegen Lgbtqi+foob geweld !

Deze week was er een vreselijk geval van homofoob geweld in Gent: twee mannen werden hard aangepakt en belandden in het ziekenhuis. Er is een brede verontwaardiging naar aanleiding van dit geweld.

We mogen het niet bij verontwaardiging houden: er is actief protest nodig. Komende vrijdag is er een actie gepland aan de Gentse stadshal. Deze actie wordt ondersteund door de campagne ROSA en LGBTQI-organisatie Verkeerd Geparkeerd. Hieronder de oproep.

Kom op vrijdag 10 augustus om 19u30 naar de Gentse stadshal voor een protestactie.

Er zal een open micro zijn. We zullen er vragen stellen aan het Gentse stadsbestuur. Nodig vrienden uit om deel te nemen aan deze actie! Neem LGBTQI+ vlaggen en pancartes mee, zodat onze boodschap ook visueel duidelijk is.

Maandag 6 augustus werden twee mannen slachtoffer van gaybashing. Beide partners werden zowel verbaal als fysiek aangevallen en moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis met gebroken ruggenwervels, hoofdletsels en kneuzingen.
Het was niet de eerste keer dat zij slachtoffer werden van agressie en het is ook geen alleenstaand geval. De gekende uitgaansbuurt ‘de Overpoort’ is vaak niet veilig en ook recent tijdens de Gentse feesten werden LGBTQI+ personen lastig gevallen. Verbaal en fysiek geweld maken helaas nog steeds deel uit van het leven van veel LGBTQI+ personen.

Dergelijk geweld mag niet genormaliseerd worden! Vandaar roepen we op om mee op straat te komen tegen geweld en discriminatie tegen de LGBTQI+ gemeenschap en te tonen dat we dergelijke zaken niet accepteren in onze stad!

Zolang machtige rechtse en conservatieve instellingen, politiek en religieus, LGBTQI+ personen blijven voorstellen als abnormaal en dus ook minderwaardig, geven ze impliciet rechtvaardiging voor discriminatie en geweld, op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in het dagelijks leven. Wettelijke gelijkheid verkrijgen is daarom niet voldoende.

LGBTQI+fobie is diepgeworteld in onze samenleving. Niet omdat het eigen is aan de mens, noch omdat het te herleiden zou zijn tot een bepaalde cultuur. Het is een middel dat gebruikt wordt om te verdelen en te heersen en conservatieve ideeën in stand te houden.

Daarom verzetten we ons tegen alle vormen van discriminatie zoals LGBTQI+fobie, racisme en seksisme. Kom op straat in solidariteit tegen alle vormen van onderdrukking, geweld en discriminatie, voor een solidaire samenleving.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.