Emily van campagne ROSA : “Geslaagde nationale conferentie”

Gisteren vond de nationale conferentie van campagne ROSA en de Actief Linkse Studenten plaats. Door de omstandigheden moest de organisatie worden bijgestuurd: alles verliep digitaal. We hadden meteen na afloop een gesprek met Emily, de nationale coördinatrice van campagne ROSA.

De conferentie is voorbij. Wat een succes !

“Ja! Meer dan 130 mensen hebben aan de conferentie deelgenomen. De maatregelen van lockdown dwongen ons om de conferentie helemaal anders te organiseren. Er was een mix van presentaties via video die eerder op de week werden voorbereid en interactieve discussies via Zoom.”

En dat alles met vertalingen…

“Live of met ondertiteling. Maar dit is inderdaad een van de sterke punten van de ROSA-campagne en ALS: we brengen mensen uit het hele land samen om ervaringen te delen en om samen te strijden.”

Het programma werd ook aangepast ?

“Natuurlijk had het coronavirus zichzelf uitgenodigd in heel wat discussies. Deze gezondheidscrisis toont hoezeer het organisatiemodel van het kapitalistische systeem faalt. Wie zal de rekening uiteindelijk betalen? Als we ons niet organiseren en ons niet heftig verzetten, dan zal het establishment proberen om de werkenden en jongeren voor de crisis te laten opdraaien.

“We hebben hierover gediscussieerd met specifieke aandacht voor het verband tussen de crisis en de situatie van vrouwen, maar ook voor het verband met de milieucrisis. We gaven het woord aan verschillende personeelsleden uit onder meer de zorg of het openbaar vervoer.

“Na een eerste discussie onder de titel ‘COVID-19 pandemie crasht het kapitalisme. Systeemverandering nu’, volgden vijf commissies. Daarop waren telkens tussen de 20 en de 35 deelnemers. Er waren commissies over de strijd tegen geweld binnen het gezin, vrouwen en sport, Fort Europa en de situatie van vluchtelingen, de strijd tegen extreemrechts en tenslotte een commissie over de impact van corona op vrouwen.

“Deze commissies werden elk georganiseerd in slechts één taal om de betrokkenheid van de deelnemers te vergroten. Dat was helaas moeilijker in de centrale vergaderingen. We sloten het evenement af met een meeting onder de titel: ‘De plaats van de vrouw is in de strijd’.”

Er waren ook internationale sprekers ?

“Sommigen namen misschien deel aan de meetings die LSP eind januari organiseerde over de campagne van Bernie Sanders in de VS. Ginger Jentzen van Socialist Alternative in Minneapolis sprak op deze meetings. We vroegen haar nu voor deze conferentie een reactie over de rampzalige aanpak van de crisis in de VS.

“Daarnaast hadden we Alexandra Alekseeva, van onze Russische zusterorganisatie SocFemAlt, die sprak in de werkgroep over geweld op vrouwen en LGBTQI+-mensen. Suzanne Wrack, een feministe en sportjournaliste van The Guardian, sprak over de strijd voor gelijke lonen in het voetbal.

“Voor ons is het vanzelfsprekend dat we ons internationaal organiseren. Het kapitalisme waartegen we opkomen, is immers een internationaal systeem. De strijd ertegen moet op dezelfde schaal gevoerd worden. Naar aanleiding van 8 maart werd daarom het internationale socialistisch feministische netwerk ROSA gelanceerd.

Kan wie er niet bij was dit nog inhalen ?

“Ja, dat kan. Allereerst via het YouTube-kanaal van ROSA waar enkele delen van de conferentie zullen gepubliceerd worden. Daarnaast zullen lokale groepen van campagne ROSA ook videodiscussiegroepen organiseren om terug te komen op wat besproken werd tijdens de conferentie.

“We nodigen lezers graag uit om zelf ook ideeën te delen over thema’s die ze graag aan bod zien komen in onze groepsdiscussies.”

De maatregelen van lockdown hebben de conferentie niet gestopt ?

“Deze periode waarin publieke straatactiviteit niet mogelijk is, terecht overigens gezien de gezondheidscrisis, kunnen we best gebruiken als voorbereiding op wat komt. Het verzet van jongeren en vrouwen zal essentieel zijn om met de werkende klasse te vechten tegen alle pogingen van de kapitalisten om ons te laten betalen voor de economische crisis, de gezondheidscrisis en de ecologische crisis.”

Nog een laatste woordje ?

“De ROSA-campagne heeft grote ambities… maar we hebben de middelen nodig om ze te verwezenlijken! We groeien, verschillende mensen hebben zich tijdens de conferentie bij de campagne ROSA aangesloten. We hebben ook financiële steun nodig om onze werking in stand te houden en verder uit te bouwen.”


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.