Spanje – Geslaagde jongerenstaking tegen seksisme

De studentenstaking van 10 mei was een groot succes. De directe aanleiding was de uitspraak van een rechtbank in Pamplona tegen de verkrachters van de ‘wolfsroedel’ die niet voor verkrachting werden veroordeeld.

Hiertegen waren er eerder al grote acties en nu volgde een jongerenstaking. Er waren heel wat lege klassen en meer dan 100.000 betogers in ruim 60 steden. De oproep ging uit van Sindicato de Estudiantes (SE) en Libres y Combativas, de socialistisch feministische campagne van SE en Izquierda Revolucionaria.

Meer dan een miljoen studenten en scholieren gingen niet naar hun klassen of auditoria. Op meer dan 60 betogingen waren er ruim 100.000 aanwezigen. Het stadscentrum van Madrid liep vol met 20.000 aanwezigen op een betoging die bijzonder strijdbaar was. Hetzelfde was het geval in Barcelona waar er 40.000 betogers waren. In Baskenland waren er duizenden betogers in Bilbao, Gasteiz, Donosti en Iruña. Er waren ook betogingen in de provincies Andalucia, Valencia, Galicië, Aragon, Extremadura, …  Tienduizenden riepen luid en duidelijk: “Het was verkrachting”, “Zuster, wij zijn jouw wolfroedel”, “Ik geloof je” en “Weg met het seksistische gerecht.”

Het was een uitzonderlijke dag van strijd waarop jongeren hun steun en solidariteit betuigden met het slachtoffer van de verkrachting die niet als dusdanig werd beoordeeld door de rechtbank van Pamplona. Maar het was ook een verwerping van seksisme in het algemeen en van aanvallen die we niet langer aanvaarden, ook al beschermt het gerecht daders.

Libres y Combativas en de Sindicato de Estudiantes bedanken de tientallen feministische organisaties die de staking ondersteunden, maar ook de arbeiders in actie zoals die van Kellys en Coca Cola, de organisatie ter bescherming van de herinnering aan de slachtoffers van het Franquisme en de beweging ter verdediging van de publieke pensioenen. Deze organisaties namen allemaal deel aan de actiedag.

We toonden aan dat feministen die een programma van strijd en verzet tegen het kapitalisme verdedigen aan invloed winnen. Dit is een feminisme dat niet bang is om de zaken te benoemen, niet aarzelt om het gerecht aan te klagen als het verkrachters beschermt, en dat strijd levert tegen het reactionaire beleid van de PP, Ciudadanos en alle anderen die beweren feminist te zijn terwijl ze het kapitalistische systeem dat ons onderdrukt verdedigen.

De uitspraak in de zaak van de ‘wolfsroedel’ is onderdeel van de ellende die het kapitalisme en de corrupte rechtse regering aan miljoenen vrouwen, jongeren en werkenden opleggen.

26 april, de dag van de uitspraak, zal de geschiedenis ingaan als de dag dat het Spaanse ‘gerecht’ een brutale aanval op onze basisrechten toeliet, een aanval op het recht om niet verkracht te worden en het recht om de daders hiervan niet vrijuit te laten gaan.

Wat gebeurde, was geen toeval. Het is onderdeel van de poging van de conservatieve PP om terug in de tijd te gaan, naar de dagen van het Franquisme. De PP moedigt de meest reactionaire elementen in het gerecht aan om de onderdrukten aan te pakken, te beginnen met vrouwen. Artiesten, vakbondsmilitanten, Tweeters en feministen worden bedreigd met rechtszaken, boetes en gevangenisstraffen. Ondertussen gaan de dieven met PP-lidkaarten en de bankiers die mensen uit hun huis laten zetten vrijuit. Zij blijven ons uitbuiten en de samenleving beheersen. Ze noemen dit ‘democratie’ maar wij weten dat dit niet klopt.

We zijn het seksistische gerecht beu. Ze willen ons met deze uitspraak een duidelijke boodschap geven: wie in strijd gaat wordt vervolgd, maar voor seksisten en corrupte politici en bazen geldt straffeloosheid.

Op 10 mei hebben we geschiedenis geschreven in onze strijd voor vrijheid. Maar we mogen het daar niet bij laten. Libres y Combativas en Sindicato de Estudiantes roept jongeren op om de mobilisatie tegen alle vormen van onderdrukking verder te zetten en om aan te sluiten en te bouwen aan een revolutionaire, antikapitalistische feministische beweging.

BARCELONA

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.