ROSA-peloton: nooit 2 zonder 3!

Na het ongelooflijke succes van de 1e editie, ging het ROSA peloton de uitdaging aan van een 2e editie. Op 14 mei reden 30 fietsers voor een wereld zonder seksisme of discriminatie verschillende routes van meer dan 160 km.

Ten opzichte van de editie van 2021 is het concept herzien om meer fietsers in staat te stellen deel te nemen aan het avontuur. Hiervoor is de afstand verkleind en zijn er meerdere startpunten georganiseerd om ieders deelname te vergemakkelijken. Echter werd er samen verzameld om samen over de finish te rijden  en van de overwinning te genieten.

Net als vorig jaar was het doel van deze challenge om geld in te zamelen voor Campagne ROSA om onze toekomstige strijd tegen discriminatie en onderdrukking te kunnen financieren. Tijdens het vertrek werd een solidariteitsboodschap gestuurd naar de Amerikaanse feministische beweging in haar strijd voor het recht op abortus. Deze strijd, dat zojuist een cruciale wending heeft genomen, werd vervolgens gedurende het parcours benadrukt.

Deze zaterdag 14 mei stipt om 8 uur vertrokken 30 renners uit Gent, Antwerpen en Luik om Leuven te bereiken, dit gesplitst tot in Herentals, waarna de 4 pelotons zich konden hergroeperen om de laatste 40 kilometer samen af te leggen. De zon en de lichte wind beloofden veel goeds voor een vlotte rit. Maar de moeilijkheid moet niet worden onderschat en nog minder de risico’s van uitdroging of een zonnesteek.

Vertrek vanuit Gent
Vertrek vanuit Luik

Ten slotte doorkruisten de ROSA-pelotons België in een goed tempo en zonder grote moeilijkheden, uitgezonderd één val, die gelukkig niet ernstig was, en een enkele lekke band die snel werd gerepareerd. De organisatie van de bevoorrading verliep perfect. De trainingen die vooraf werden georganiseerd, maakten het mogelijk om elk forfait te voorkomen. Tot slot zijn er slechts een paar zonnebrandjes te betreuren, maar dat was te verwachten.

Tijdens het bijtanken
Onderweg

De aankomst in het provinciaal domein van Kessel-Lo in Leuven liet alle deelnemers toe om in een gemoedelijke sfeer bij te komen van hun inspanningen, en zich voor te bereiden op toekomstige strijd tegen seksisme en oorlog… terwijl ze op dat eigenste moment vochten tegen uitdroging. De strijders van de weg werden verwelkomd door de lokale ROSA-afdeling van Leuven die een goede maaltijd voor hen bereidde. Het was een gelegenheid om het ROSA-programma en de initiatieven te bespreken. De volgende niet te missen afspraak is onder meer het ROSA-blok op Belgian Pride op 21 mei 2022. Met een afspraak op dezelfde dag voor de Amerikaanse ambassade. Bezoek de website en de ROSA Facebook-pagina voor meer details.

Met dit optreden zal de Campagne ROSA bijna € 3.500,- op kunnen halen. Hartelijk dank aan al onze sponsors, meer dan 150 mensen, die ook met hun donaties hebben deelgenomen aan het ongelooflijke succes van onze uitdaging! Als je de heldendaden van onze kampioenen nog steeds wilt belonen, staat de pot nog open tot 21 mei.

Tot in 2023 voor de 3e editie! Als je mee wilt doen aan het avontuur, neem dan contact op met Campagne ROSA.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.