ROSA-peloton: challenge volbracht!

Het doel van 5000 euro werd bereikt en zelfs ruimschoots overschreden tot meer dan 6000 euro!

Meer dan een jaar lang heeft de pandemie ons leven ernstig verstoord. Ondanks de complicaties van de lockdown vond een groep ROSA-militanten toch een manier om te strijden voor verandering en daarbij financiële middelen voor Campagne ROSA op te halen: het ROSA-peloton. Voor sommigen was het een gelegenheid om het fietsen te (her)ontdekken als vervoermiddel of als hobby, want teamsporten waren lange tijd verboden en het openbaar vervoer bracht meer besmettingsrisico’s met zich mee. Zo is eind 2020 het idee ontstaan om de fiets en de traditie van het wielrennen te gebruiken om onze campagnes te steunen. Een groep gemotiveerde fietsers binnen Campagne ROSA kwamen bijeen om de eerste plannen te maken van wat een groot avontuur zou worden. De “ROSA-peloton” Challenge werd geboren en de fietsuitdaging was een feit: ze zouden België doorkruisen op één dag tijd!

Om de uitdaging een kans van slagen te geven, moesten veel vragen worden opgelost: de route, de logistiek, de accommodatie, rekening houdend met de gezondheidsmaatregelen. Kortom: een uitdaging vóór de echte uitdaging. Ondertussen mocht ook niet vergeten worden onze sponsors te beginnen verzamelen. Daarnaast moesten we ook nog eens trainen om in vorm te raken voor de grote dag. Coach Jean had gezegd: je moet 3000 km gereden hebben tussen 1 januari en 15 mei… De lat lag hoog, maar iedereen moest in de beste conditie zijn op de dag van vertrek.

Maar wat was nu het doel van dit stukje gekkenwerk? De activiteiten van Campagne ROSA kunnen steunen. Zoals bekend heeft de pandemie vrouwen niet gespaard en het seksisme waarvan zij het slachtoffer zijn niet verminderd, integendeel. Campagne ROSA heeft zich dan ook tijdens de pandemie blijven mobiliseren, vooral tegen geweld op vrouwen, voor massale investeringen in de gezondheidszorg en rond de strijd voor een 14€ minimumloon.

Elke deelnemer aan de uitdaging was verantwoordelijk voor het vinden van sponsors onder zijn naaste vrienden, familie en collega’s om hen aan te moedigen de uitdaging aan te gaan. Het algemene doel was 5000 euro bijeen te brengen voor de financiering van een nationaal secretariaat dat we vanaf volgend jaar in Brussel willen huren voor Campagne ROSA.

Een paar dagen voor de datum van de Challenge was alles klaar: routebeschrijving, technische bijstand en bezemwagen, overnachtingen, maaltijden, enz. Er zat niets anders op dan te trappen… en ook te hopen dat het weer een beetje mee zou zitten. Op 23 mei ging het ROSA-peloton de uitdaging aan: op één dag heel België doorkruisen per fiets. Van Oostende tot Eupen: meer dan 300 km over landwegen en fietspaden.

We willen ook nog de geweldige steun onderstrepen die we onderweg hebben gekregen: ’s morgens in Wetteren door een delegatie van de Algemene Centrale van Oost-Vlaanderen van het ABVV, de lunch georganiseerd door de plaatselijke afdeling van de LSP-PSL in Leuven, en tenslotte het onthaal in Luik door de plaatselijke groep van Campagne ROSA. Ondanks het koude en winderige weer bleef het uiteindelijk droog, waardoor het peloton in een goed tempo vooruit kon, ondanks soms afgeremd te worden door enkele mechanische problemen. Wij zijn erin geslaagd om als team, met de nodige solidariteit en strijdlust, moeilijke momenten te doorstaan, de hindernissen te overwinnen en deze uitdaging samen met trots te beëindigen. Wat een ervaring!

Dankzij het initiatief kunnen we met Campagne ROSA opnieuw in de komende maanden volle bak strijden tegen onderdrukking, seksisme en bezuinigingen en vanaf nu zelfs vanuit een eigen secretariaat in Brussel. Het doel van 5000 euro werd bereikt en zelfs ruimschoots overschreden tot meer dan 6000 euro! Hartelijk dank aan al onze sponsors, meer dan 200 mensen, die met hun donaties ook hebben bijgedragen aan het ongelooflijke succes van onze uitdaging! Op naar een nieuwe editie in 2022, wie doet mee?


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.