500 op acties tegen seksistisch en LGBTQIA+foob geweld

Campagne ROSA nam het initiatief voor lokale acties op 25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen. De afgelopen weken was er protest tegen seksistisch geweld in het uitgaansleven.

Strijd zet de kwestie van geweld op de agenda. Dankzij de feministische strijd van de afgelopen jaren begint de schaamte van kant te veranderen.

De acties op 25 november waren dan ook belangrijk om deze strijd verder op te voeren en te koppelen aan een programma met sociale eisen. In Gent betoogden 250 mensen. Elders waren er staande acties met 100 aanwezigen in Luik, 55 in Antwerpen, 50 in Brussel en telkens enkele tientallen in Leuven, Brugge en Kortrijk. Er waren veel jongeren op de acties met ook een mooie deelname aan de open micro’s. Met ruim 500 aanwezigen op de acties werd een goede stap gezet om ook op 8 maart te betogen.

Dat protest nodig is, blijkt uit de cijfers. Jaarlijks zijn er 75.000 gevallen van seksueel geweld. Dat leidt tot 8000 klachten en 900 veroordelingen. Campagne ROSA verzet zich tegen het kapitalisme dat het lichaam van vrouwen tot handelswaar maakt en de onderdrukking en tekorten versterkt. De concentratie van rijkdom onder een kleine elite gaat gepaard met sociale problemen langs de andere kant. Seksisme en LGBTQIA+fobie stoppen, betekent dan ook ingaan tegen het volledige systeem.

Met de acties werd de noodzaak van massale publieke investeren in degelijke slachtofferhulp op basis van de noden verdedigd. Daarnaast eist Campagne ROSA voldoende noodopvang en sociale huisvesting zodat alle slachtoffers opgevangen worden. Tot slot werden ook eisen gesteld rond financiële onafhankelijkheid: degelijke jobs en een minimumloon van 14 euro per uur (2300 euro bruto per maand).

De strijd is uiteraard nog niet gestreden. Zondag is er een nationale betoging en de activiteiten worden ook daarna verdergezet, met onder meer 8 maart als volgende belangrijke actiedag. Doe mee met Campagne ROSA om een strijdbaar socialistisch feminisme te versterken!

Video vanuit Gent

Video vanuit Antwerpen

Foto’s:

Brussel

Brussel

Brussel

Brussel

Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen

Brugge

Luik

Luik

Luik

Luik

Gent

Gent

Gent

Leuven

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.