Campagne Rosa protesteert op 25/11: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

- Campagne Rosa organiseert coronaveilig protest tegen geweld op vrouwen in 9 steden - 25/11 is de internationale dag tegen geweld op vrouwen - De emancipatie van vrouwen vereist een samenleving die gebaseerd is op het voorzien in de noden van iedereen

Seksistisch en LGBTQI+foob geweld is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een derde van de vrouwen en meer dan de helft van de LGBTQI+ personen krijgt in hunleven te maken met fysieke – of seksuele intimidatie. De hulpoproepen voor partnergeweld verdrievoudigden tijdens de vorige lockdown.

Daarom organiseert Campagne Rosa op woensdag 25/11, internationale dag tegen geweld op vrouwen, acties in Aalst, Brugge, Brussel, Dendermonde, Eeklo, Gent, Kortrijk, Leuven en Torhout.

Mai Vermeulen, student en lid van Campagne Rosa Gent: “Actie voeren is in deze onzekere tijden meer dan ooit nodig. Vrouwen zijn extra kwetsbaar voor stijgende werkloosheid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Ze werken veel vaker in slechtbetaalde sectoren als de zorg en worden minder betaald dan mannen. Onzekerheid maakt ons kwetsbaarder voor andere vormen van geweld. Hoe kunnen we pesterijen op het werk aan de kaak stellen als we bang zijn onze job te verliezen? Hoe kunnen we weggaan van een gewelddadige partner als ons inkomen te laag is om alleen te wonen?”

Daartegenover zet Campagne Rosa een programma van sociale investeringen.

Frede Verleye, student en lid van Campagne Rosa West-Vlaanderen: “In de eerste plaats willen we natuurlijk meer investeringen in vluchthuizen, hulplijnen en andere opvanginitiatieven voor vrouwen en LGBTQI+personen die slachtoffer worden van geweld of intimidatie. Daarnaast eisen we een minimumloon van 14 euro per uur en uitkeringen die de reële uitgaven van een alleenstaande dekken. Enkel zo is een structurele uitweg uit geweld mogelijk.”

De acties houden vanzelfsprekend rekening met de geldende coronamaatregelen. Er zullen kruisjes op de grond staan om 1,5 meter afstand te houden. Op de actie zal handgel beschikbaar zijn. We vragen iedereen en mondmasker aan te doen en wie zich niet goed voelt blijft beter thuis.

Meer info en interviews: Mai Vermeulen +32 490 43 12 95

Facebookevents:

Gent: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Eeklo: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Deinze: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Antwerpen: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld! (zaterdag 28/11)

Leuven: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Torhout: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Dendermonde: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Aalst: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Kortrijk: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!

Brugge: Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.