#JusticeForGeorgeFloyd. Solidariteit komt ook in ons land op straat

Op initiatief van Campagne ROSA, Blokbuster en de Actief Linkse Studenten en Scholieren is er 1 juni een actie doorgegaan. Het was een groot succes, het was een strijdbare actie met 500 aanwezigen. Het Sint-Pietersplein (Gent) stond vol en slogans werden luid mee gescandeerd.

Naar aanleiding van de zoveelste racistisch geïnspireerde moord door de politie in de VS zijn er al dagenlang massale protesten bezig. Het was de moord op George Floyd, een Afro-Amerikaanse man die 9 minuten lang gestikt werd met een knie in zijn nek, die de vonk gaf.

Het verzet in de VS leidt ook tot solidariteitsacties, van Berlijn tot Londen maar ook in Gent. Op initiatief van Campagne ROSA, Blokbuster en de Actief Linkse Studenten en Scholieren is er 1 juni een actie doorgegaan op het Sint-Pietersplein. Er waren afspraken gemaakt met de politie, zelfs indien toelating niet mogelijk was.

Op anderhalve meter van elkaar werden de Corona-maatregelen gerespecteerd, mondmaskers werden uitgedeeld en ontsmettingsalcohol was er voor iedereen aanwezig. Het was een groot succes, het was een strijdbare actie met 500 aanwezigen. Het Sint-Pietersplein stond vol en slogans werden luid mee gescandeerd.

Het laat zien dat er een enorme verontwaardiging is rond het politiegeweld. In de VS, maar evengoed in België is dit een probleem met Adil en Mawda die nog vers in het geheugen zitten. De strijd is nog niet gestreden, en solidariteitsacties zoals deze zijn een goede aanzet om de strijd verder te bouwen. Tegen politiegeweld, tegen racisme en tegen het systeem dat het in stand houdt: het kapitalisme.

  • All Four! De onmiddellijke arrestatie en berechting van de moordenaars van Floyd. Stop de repressie tegen actievoerders.
  • Sociale oplossingen voor sociale problemen. Investeer in onderwijs, gezondheidszorg en degelijke lonen in plaats van politierepressie. Belast de rijken in plaats van te schieten op de armen.
  • Malcolm X zei: “Geen kapitalisme zonder racisme.” We moeten strijden een kapitalistisch systeem van economische uitbuiting voor de meerderheid en winsten voor een kleine minderheid, willen we duurzame verandering bekomen.

Solidariteit in Coronatijd! No Justice, No Peace!

Wat een actie!! ✊🏿✊✊🏾✊🏼✊🏽🔻 Solidariteit en actie verdwijnt niet door Corona. Zo lang er onrecht en discriminatie is, zullen wij op straat komen! Bedankt aan iedereen om zich te houden aan de sanitaire regels en bedankt voor het uitschreeuwen van jullie verontwaardiging!

Publiée par Campagne ROSA Gent sur Lundi 1 juin 2020

Foto’s van Els :

Update 2/06/2020 :

€700 GAS-boete voor protest tegen dodelijk racisme?
Help ons met de repressieve GAS-boetes!

Campagne ROSA, Blokbuster en Actief Linkse Studenten & Scholieren organiseerden een schitterende solidariteitsactie tegen politiegeweld en racisme in de V.S. en België. We hadden alle voorbereidingen getroffen om de actie coronaveilig te laten verlopen en de veiligheid van alle deelnemers te garanderen. De meer dan 500 aanwezigen waren veiliger op het Sint-Pietersplein dan in hun lokale supermarkt.

Mathias De Clercq en zijn stadsbestuur besloten de organisatoren toch GAS-boetes te geven. Hoewel het even kan duren voor we die in de bus krijgen, zullen we er minstens twee krijgen. Die kunnen elk oplopen tot 350 euro. Dit heeft niets te maken met het naleven van coronamaatregelen, maar met repressie tegen legitiem protest. Ook in coronatijden behouden mensen het recht op protest, zie de acties van verpleegkundigen tegen premier Wilmès. Burgemeester De Clercq creëert hiermee een precedent om sociaal protest in Gent repressief af te schrikken. Dat zou hem goed kunnen uitkomen wanneer hij besparingen zou willen doorvoeren.

€700 is niet niks voor een organisatie die zonder subsidies en dus beperkte middelen werkt. We zullen de boetes dan ook aanvechten, maar van de uitkomst zijn we niet zeker. Steun jij ons solidariteitsfonds? Met dit fonds willen we deze en toekomstige boetes aanvechten of het hoofd bieden. Zo kunnen we ons financieel onafhankelijk, zonder subsidies of sponsoring, blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en het kapitalistisch systeem dat erachter schuilgaat.

Elke gift, €5, €10, €20, €50 of meer, afhankelijk van je eigen situatie, is meer dan welkom. Storten kan op: BE54 5230 8095 8497 (BIC: TRIOBEBB)


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.