Stop LGBTQI+fobisch geweld!

In het weekend van 14 en 15 april werd de LGTBQI+-gemeenschap nogmaal eens getroffen door geweld.

Een homokoppel ging huiswaarts wanneer volgens een van hen een groep jongeren hen begon te beledigen, aanvallende vragen over hun seksuele beleving stelde, hen een hele poos achtervolgde. Ondanks de inspanningen van het paar om een dialoog te starten, werden ze ook fysiek aangevallen door deze groep.

Helaas is dit uiteraard niet de eerste keer dat de stad Brussel door dergelijke gewelddadigheden wordt getroffen. Het is echter moeilijk om het exacte aantal LGBT-fobe aanvallen te kennen, aangezien de overheid in haar statistieken geen onderscheid maakt tussen gevallen van geweld tegen vrouwen en de LGTBQI+-gemeenschap.

De situatie van LGBTQI+ in de wereld is niet eenvoudig. Nog tot op vandaag verbieden 76 landen homoseksualiteit, waarvan 8 met de doodstraf. De ontdekking van een concentratiekamp voor homoseksuelen in Tsjetsjenië vorig jaar illustreert de mate waarin homofobie nog steeds bestaat.

Naar aanleiding van de agressie in het voorbije weekend verklaarde Brusselse gemeenteraadslid Michaël François (Défi) dit: “Ik ken veel mensen in de LGBT-gemeenschap die er meer dan genoeg van hebben“. “Dit baart me zorgen, omdat het dominante discours steeds moeilijker wordt, soms zelfs xenofoob, ten opzichte van de naburige gemeenschap van de homobuurt (waar een groot deel van de inwoners van de wijk Anneessens van Marokkaanse origine is).”

Deze regering gebruikt haat en racisme om homofobie en seksisme uit te leggen. Maar het is juist deze regering die de oorlog aan vrouwen en LGBTQI+-verenigingen verklaart door bezuinigingen door te voeren in openbare diensten en de non-profitsector.

Volgens de kapitalistische logica zijn vrouwen tweederangsburgers: zij hebben lagere lonen en pensioenen, zijn leiders in precair werk, hun lichamen worden als marktwaar gebruikt, enz. Bovendien wordt alles dat buiten het kader van het “heteronormatieve gezin” valt onzichtbaar gehouden, of erger. Homofobie is geen cultureel, maar een structureel fenomeen. Er is geen nood aan een racistisch discours die dit fenomeen uitlegt. Integendeel, het is nodig dat we een eengemaakte strijd vormen tegen de rechtse en liberale regering.

📢 De openbare ruimte behoort toe aan iedereen!

📅 RainbowHouse roept op voor een Kiss-In op het Beursplein deze vrijdag 20 april om 20u.

We hebben nood aan een strijdbare en georganiseerde beweging die in staat is tot het analyseren van de wortels en gevolgen van homofobie en tegelijkertijd strijdmiddelen ontwikkelt tegen dit systeem en diens homofobie.

📅  Campagne ROSA neemt deel aan de Pride 2018 met een strijdvaardige delegatie. Pride is a Protest ! 🏳️‍🌈


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.