Actie in Gent : Stop GAS-boetes tegen sociale actie!

Campagne ROSA Gent is 100% solidair met de Algemene Centrale Oost-Vlaanderen in deze actie. GAS-boetes tegen sociale actie zijn een vorm van repressie die onze verworven rechten fundamenteel beperken. En dit mogen we niet tolereren. Mai Vermeulen van Campagne ROSA - NL nam deze ochtend ook het woord. ✊💜

👉 Lees hier mee wat Mai er vertelde. 🙋‍♀️

Op 1 juni 2020 organiseerd Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten, in Gent een solidariteitsactie met de Black Lives Matter beweging. Dit was exact 1 week na de moord op George Floyd in Minneapolis en temidden een massabeweging in de VS. Deze beweging nam al snel wereldwijde proporties aan.

De brutale beelden van het politiegeweld en het racisme in de VS circuleerden al een week lang op de sociale media. Dit leidde ook in België tot verontwaardiging en woede bij heel wat mensen, in het bijzonder bij zwarte mensen die zich herkennen in het structurele racisme en de onophoudelijke discriminatie op de arbeidsmarkt, de huurmarkt …

Met onze solidariteitsactie wilden we die golf van protest ook tot in Gent brengen en de Gentenaren de kans geven om hun solidariteit te betuigen. Dat dit zou moeten plaatsvinden onder verstrengde sanitaire maatregelen was voor ons geen reden om geen actie te organiseren.
Zowel in de voorbereiding als op de actie zelf, werden alle maatregelen genomen om de veiligheid van alle deelnemers te verzekeren.

Op het Sint Pietersplein verzamelden zich 500 deelnemers die zich aan alle sanitaire maatregelen hielden. De actie was veiliger dan een bezoek aan de supermarkt of aan de Ikea. Alle deelnemers droegen hun mondmasker en hielden minstens 1,5 m afstand.

De GAS-boete die we als organisatoren van de stad Gent ontvingen, terwijl de hele wereld protesteerde, was volgens ons een politieke keuze waarbij de sanitaire crisis wordt misbruikt om sociale actie te intimideren.

Ook Amnesty International liet weten bezorgd te zijn over de boetes die gegeven werden voor protest tijdens de semi-lockdown. In de brief die wij ontvingen staat te lezen dat het stadsbestuur met de GAS-boetes strijdt tegen verschillende vormen van “overlast”.
Mogen wij daaruit opmaken dat het stadsbestuur een spontane actie tegen racisme en politiegeweld classificeert als overlast?

De formele redenen die het stadsbestuur aangeeft is: dat de bijeenkomst georganiseerd werd zonder toelating van de burgemeester zonder het een maand op voorhand te hebben aangevraagd.

Voor de actie namen we contact op met de politie en maakten we afspraken om de actie zo ordelijk en veilig mogelijk te laten verlopen. Het was op hun aanraden dat we locatie wijzigden van het Sint Baafsplein naar het Sint Pietersplein.

Wij zijn heel blij dat de Algemene Centrale van het ABVV de stap heeft gezet om boetes voor sociale actie juridisch aan te vechten. Wij hadden de middelen niet om dit te doen. We konden echter rekenen op belangrijke steun van sympathisanten, waaronder ook de Algemene Centrale om onze boetes te kunnen betalen. Waarvoor we jullie van harte danken!

Waarom moet een burgemeester toestemming voor een actie? Sociale actie en protest zijn grondrechten die niet conditioneel mogen worden gemaakt.
Met de GAS-boetes wordt spontane sociale actie financieel bestraft en dus ook geïntimideerd. Het is een inperking van de vrijheid op organisatie en protest. En dat mogen we niet tolereren. De Algemene Centrale mag reken op onze steun in deze belangrijke strijd!

Solidariteit kameraden!

👏👏👏

Foto’s van Algemene Centrale Oost-Vlaanderen

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.