Stop Hijab verbod in Frankrijk

😡 Op 30 maart keurde de Franse senaat een amendement goed dat opgesteld werd door LR (Les Républicains).

Dit amendement roept op tot een verbod van opvallende of uitgesproken religieuze tekens bij minderjarigen en begeleiding op schooluitstappen. Er werd ook een amendement goedgekeurd dat zwembaden de mogelijkheid geeft om boerkini’s te verbieden.

👉 Hiermee probeert Frankrijk tegen radicale geloofsuitingen te strijden en een progressiever imago op te bouwen met een discours over vrouwenemancipatie. Ze gebruiken het idee van vrouwenbescherming als een manier om hun racistische ideeën te verspreiden. Door een verbod in te lassen op het dragen van een hijab en andere hoofddoeken, wordt de volledige moslimgemeenschap gestigmatiseerd. Veel moslima’s worden hierdoor onderdrukt en hebben geen controle over hun eigen lichaam. De Franse overheid probeert onze strijd te gebruiken om racisme in de hand te werken en zo meer verdeeldheid te zaaien.

📍 In België staan de hijab en andere hoofddoeken onder druk. Hier is er een verbod tegen religieuze tekens zoals een hijab op sommige middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Het extreme verbod in Frankrijk doet vele moslima’s binnen België vrezen voor een beperking van hun vrijheid.

👉 Zogezegd feminisme mag niet misbruikt worden om islamofobie goed te praten. Het feminisme waar campagne ROSA voor strijd gaat om gelijkwaardigheid tussen alle genders, waaronder eigen keuze over kledij valt, religieus gebonden of niet. Men moet afstappen van het vooroordeel dat hoofddoeken een verplichting zijn en symbool staan voor onderdrukking van vrouwen. Zolang een hijab uit vrije wil wordt gedragen, is er geen oppressie. Is dit niet het geval, dan mag men dit niet afspiegelen op de religie! We moeten de strijd voeren voor de economische onafhankelijkheid van alle vrouwen.

✊ MY BODY, MY CHOICE!

Meer lezen? Bekijk dit artikel: Hoofddoek of niet, de vrouw beslist ! Niet haar baas !

✊ Racisme is geen antwoord op Seksisme ✊


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.