Lancering van een internationaal socialistisch feministisch netwerk ROSA

“Overal ter wereld strijden vrouwen tegen geweld, discriminatie en onderdrukking. Overal verzetten we ons tegen de seksistische en kapitalistische samenleving die ons aanvalt en ons een ondergeschikte positie opdringt. Afgelopen jaren werden de aanvallen maar ook de strijd intensiever als gevolg van de economische crisis die in 2008 begon en die leidde tot enorme besparingen en een inperking van onze rechten. Dit beleid maakt het leven van de arbeidsklasse moeilijker en dat raakt vrouwen des te harder.

Jane Barros, lid van het Internationaal Vrouwenbureau van International Socialist Alternative (ISA) en van de Braziliaanse afdeling van ISA, spreekt over de lancering van dit netwerk.

“In Polen gingen vrouwen de straat op tegen het terugdraaien van de wet die legale abortus toestaat. In de Spaanse staat was er op 8 maart vorig jaar een stakingsdag rond sociale en economische eisen. In India betoogden miljoenen vrouwen tegen geweld en honderdduizenden vormden een menselijke ketting tegen de discriminatie die hen verbood een tempel te betreden. In Ierland werd het recht op abortus afgedwongen. In Soedan stonden vrouwen, met gevaar voor verkrachting, in de voorhoede van de massabeweging tegen de dictatuur. In Argentinië gingen tienduizenden vrouwen de straat op ter verdediging van het leven van vrouwen en voor de legalisering van abortus. In Brazilië demonstreerden in 2018 meer dan een miljoen vrouwen tegen de extreemrechtse president Bolsonaro. In Chili kreeg het aanvankelijke protest tegen de prijsstijging van de metrotickets al snel een opstandig karakter, met opnieuw meisjes en vrouwen in de frontlinie.

“Het offensief tegen vrouwen is wereldwijd. Het kapitalisme werkt machogedrag en vrouwenhaat in de hand. Het is essentieel om samen te breken met het kapitalistisch systeem. Onze specifieke kenmerken, onze culturele verschillen en onze eisen zijn één in de strijd tegen het kapitalisme. Zelfs beperkte sociale verworvenheden uit het verleden worden bedreigd, terwijl het systeem over gaat tot besparingen op openbare diensten, onderwijs en gezondheidszorg, abortuscentra sluit en de middelen, van steunpunten voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, afbouwt. In Brazilië is dit budget tot nul teruggebracht.

“Wij willen de feministische socialistische vleugel van de bewegingen tegen onderdrukking internationaal opbouwen. Daarom hebben we in januari op het wereldcongres van International Socialist Alternative (ISA), waarvan de LSP de Belgische afdeling is, besloten om een internationaal ROSA-netwerk te lanceren. De ROSA-campagne in België bestaat nu 3 jaar, naar het voorbeeld van de baanbrekende Ierse ROSA. Andere gelijkaardige initiatieven werden inmiddels door verschillende afdelingen van ISA gelanceerd, in navolging van de socialistische pionier Rosa Luxemburg en de heldin van het antiracistisch verzet Rosa Parks. Het is nu tijd om ons te organiseren en op basis van onze lokale strijd elkaar te versterken om dit kapitalistische systeem beter te kunnen verslaan.”

Website: https://www.rosainternational.org/


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.