Extreemrechts vandaliseert infostand van ROSA & Blokbuster. Geweld beantwoorden met mobilisatie!

Ondertussen hebben we materiële schade geleden door dit geweld. We vrezen dat dit samen tot 250 euro zal kosten. Maar we vragen onze lezers ook om ons te steunen en een bijdrage te storten op BE54 5230 8095 8497 van Campagne ROSA met mededeling: ‘steun na geweld’.

Dit weekend voeren ROSA en Blokbuster campagne op verschillende festivals om onze acties tegen racisme, seksisme, LGBTQI+-fobie, verdeeldheid en extreemrechts bekend te maken. Op het Dranouter festival heeft campagne ROSA een stand die heel goede reacties van de festivalgangers oplevert. Zeker na de verkiezingen en de nieuwe doorbraak van het Vlaams Belang zijn veel jongeren en werkenden bereid om antifascistisch verzet te steunen en de discussie over een alternatief op het besparingsbeleid aan te gaan. Onze benadering van sociale eisen rond jobs, huisvesting en diensten als antwoord op de verdeeldheid die extreemrechts propageert, vindt een brede echo.

Er komen echter ook andere reacties. Een klein aantal militanten van Vlaams Belang en Schild & Vrienden is aanwezig op het festival en raakt gefrustreerd omdat onze aanwezigheid leidt tot discussie over racisme en de strijd ertegen. De frustratie liep bij enkelen uit op fysiek geweld. Afgelopen nacht werd onze stand gevandaliseerd. Op het spandoek van Blokbuster werd graffiti aangebracht: de naam ‘Vlaams Belang’ gevolgd door een hakenkruis. Alsof ze wilden bevestigen dat er wel degelijk neofascisten in die partij actief zijn… Ook werd een standtafel kapotgemaakt. Een ooggetuige zag hoe drie mannen midden in de nacht op de tafel schopten en elkaar aanmoedigden om ervoor te zorgen dat deze zeker kapot zou zijn.

Dit geweld gaat gelukkig nog niet zo ver als de aanslag gisteren in Texas, waar een racist 20 mensen doodschoot in een Walmart. Maar de groei van extreemrechts en populistisch rechts werkt duidelijk aanmoedigend voor extreemrechtse geweldenaars om stappen verder te gaan. Een stand op een festival vernielen is geen onschuldig geweld, maar een opstap naar een campagne van politieke intimidatie door middel van escalerend straatgeweld. Dat moeten we stoppen door mobilisatie zodat duidelijk wordt dat er zo goed als geen maatschappelijke steun bestaat voor dergelijk geweld.

Ondertussen hebben we materiële schade geleden door dit geweld. We moeten een nieuwe tafel kopen en mogelijk het spandoek opnieuw laten maken. We vrezen dat dit samen tot 250 euro zal kosten. Uiteraard wordt klacht ingediend tegen de voorlopig nog anonieme geweldenaars. Maar we vragen onze lezers ook om ons te steunen en een bijdrage te storten op BE54 5230 8095 8497 (BIC: TRIOBEBB) van Campagne ROSA met mededeling: ‘steun na geweld’.

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.