Zomerkamp 2019: “de wereld begrijpen om haar te veranderen”

Onder dat motto organiseren de Actief Linkse Studenten, Campagne ROSA en de Linkse Socialistische Partij (LSP) een zomerkamp aan het begin van de zomer. Dit jaar verhuizen we naar Westmalle, waar we vlakbij de bekende abdij en omringd door bos, de jaarlijkse traditie van een zomerkamp verderzetten. Na een druk semester vol klimaatbeweging, strijd voor […]

Onder dat motto organiseren de Actief Linkse Studenten, Campagne ROSA en de Linkse Socialistische Partij (LSP) een zomerkamp aan het begin van de zomer. Dit jaar verhuizen we naar Westmalle, waar we vlakbij de bekende abdij en omringd door bos, de jaarlijkse traditie van een zomerkamp verderzetten. Na een druk semester vol klimaatbeweging, strijd voor koopkracht en tegen seksisme, racisme en LGBTQI+-fobie maken we uitgebreid tijd voor politieke vorming, ontspanning en voorbereiding op de zomercampagnes.

Praktische info (Facebook):

Je kan je inschrijven voor het zomerkamp via deze link.
Wanneer ? Van vrijdag 28 juni in de late namiddag tot donderdagmiddag 4 juli.
Waar ? Sint Pauluslaan 14, 2390 Malle (Westmalle, Provincie Antwerpen).
Voor wie? Voor iedereen. Voor gezinnen zal er in het week-end een babysit georganiseerd worden.
Verblijf? Veel slaapzalen (met bed en matras) of kampeerterreinen voor tenten.
Prijs ? Betaling op rekeningnummer BE86 5230 8092 4650 met mededeling “kamp2017 + naam” of in cash aan een verantwoordelijke in jouw district. Betaal je voor 15 mei? Dan is het goedkoper!

‘Plus chaud que le climat’

Het zomerkamp is een uitgelezen moment om een bilan op te maken van de historische beweging die zich ontwikkelde voor drastische maatregelen tegen klimaatverandering. Via tientallen mobilisaties van vooral jongeren, die met hun stakingen naar de methodes van de arbeidersbeweging teruggrijpen, valt het thema niet meer van de politieke agenda weg te denken. De strijd is echter nog lang niet gewonnen. Op het kamp zullen we de ervaringen, de sterktes en zwaktes van deze beweging bespreken om er de nodige lessen uit te trekken en zo in een volgende fase sterker te staan.

Naast de klimaatbeweging heeft ook die rond koopkracht een enorme impact op het politieke debat. De campagne van het ABVV rond €14/u minimumloon wordt enthousiast onthaald net als eisen zoals een minimumpensioen van 1.500 euro en andere. Maar hoe gaan we deze eisen effectief afdwingen? Hoe kunnen vakbonden de brug maken met eisen van de klimaatbeweging en zo vermijden dat we tegen elkaar uitgespeeld worden? Met enkele syndicale discussies op zondag gaan we uitgebreid in op deze en andere vragen.

Die dag zullen we ook de Europese en federale verkiezingen analyseren en wat de uitslag ervan betekent voor de positie van de arbeidersbeweging. Moeten we ons voorbereiden om het verzet tegen een nieuwe Thatcheriaanse regering te organiseren of om een regering van de miljonairstaks op straat te ondersteunen? Komt er een nieuwe aanval op ons onderwijs en hoe bereiden we ons daar op voor? En op welke manier kunnen we de opmars van rechts populisme en extreemrechts een halt toeroepen?

Onze strijd is internationaal

Ook ontwikkelingen van over de landsgrenzen zullen aan bod komen. Wat met de Brexitsaga? Welke conclusies kunnen we trekken uit de beweging van de Gele Hesjes? De strijd tegen seksisme schakelde dit jaar opnieuw een versnelling hoger met 8 maart dat het karakter van een echte internationale strijddag voor vrouwenrechten aanneemt. Met massale opstanden werden dit jaar op het Afrikaanse continent al twee dictators opzijschoven (Bouteflika in Algerije en Al-Bashir in Soedan) maar wat zal of kan er concreet veranderen voor de bevolking? De groeiende economische en politieke instabiliteit van het kapitalisme dwingen werkenden en jongeren in verzet en op zoek naar een alternatief. Ook hierover gaan we in discussie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het enthousiasme rond de ‘Green New Deal’ van Ocasio Cortez in de VS gebruiken om socialistische ideeën te populariseren?

Om de maatschappij te veranderen moeten we deze grondig analyseren. Wat is kapitalisme precies? Waar komen uitbuiting, ongelijkheid en oorlog vandaan? Waarom ziet de maatschappij er zo uit en niet anders én wat is een mogelijk alternatief? Om op deze vragen te antwoorden, worden de ABC’s van het marxisme uitgespit. De marxistische theorie evolueert continu omdat ze zich baseert op de (historische) ervaring van de arbeidersklasse. Enkele historische ervaringen die we bespreken op het kamp zijn de 100ste verjaardag van de oprichting van de Comintern en een terugblik op de Tienanmenprotesten in China 30 jaar geleden.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.