RichMeetBeautiful – Geen reclame voor prostitutie! Mijn lichaam, mijn keuze, niet hun winsten!

Maandagochtend parkeerde een reclamewagen van het bedrijf “Rich Meet Beautiful” (RMB) aan de ULB met opschrift : « Hey les étudiantes ! Améliorez votre style de vie. Sortez avec un sugar daddy » (Hey Studentes! Ga voor een betere levensstijl, ga uit met een sugar daddy”).

Dit bedrijf banaliseert prostitutie onder vrouwelijke studentes met z’n misselijkmakende reclame. Meer dan ooit is de strijd tegen seksisme en armoede, en voor een degelijke toekomst voor iedereen nodig.

PROTEST tegen seksisme op donderdag 28 september – afspraak om 16u30 aan de VUB en 17u Jubelpark in Brussel

De kosten voor studeren (lesmateriaal, transport, huisvesting… ) wegen zwaar op menig studentenbudget, en de armoede onder studenten neemt toe. Gemiddeld kost studeren 10 000 per jaar, alles inbegrepen, een last die zwaar weegt voor vele families, al helemaal in een context van algehele besparingen en gebreken (denk aan wachtlijsten voor sociale huisvesting, kinderopvang,…). Tussen 2006 en 2016 verdubbelde het aantal studenten met een OCMW-uitkering, en het aantal studenten die het hele jaar door bijklussen verhoogde met 70% in laatste 5 jaar. De sector van de jobstudenten is zeer onzeker, en de loonkloof tussen mannen en vrouwen is groot: gemiddeld zo’n 262 euro per jaar.

Dit is een situatie waarvan een bedrijf als RMB van profiteert. Gezien de groeiende armoede onder studenten, is vooral voor vrouwelijke studenten het verkopen van je lichaam aan rijke ‘sponsors’ een manier om de hoge studie- en levenskosten te betalen. De bedrijfsleider van RMB, Sigurd Vedal, voorziet “300 000 inschrijven van Belgische leden tegen eind 2018”. België vormt “één van hun 5 prioritaire groeimarkten, die we willen bereiken met massamarketing”. Ze voorzien 10 reclamewagens die in Brussel zullen rondrijden, vooral rond universiteitscampussen.

Als dit soort walgelijke reclame opduikt in de straten, dan moeten de gedegouteerden ook op straat komen! Er is al een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame. Deze klacht kan de reclames stopzetten, maar lost het onderliggende probleem niet op. Op 28 september organiseert ROSA een optocht tegen seksisme die start aan de ULB, om zich vervolgens bij de Europese betoging voor het algemeen recht op abortus.

We spreken af om 16u op de Avenue Heger voor de foyer (campus Solbosch) en 16u30 op de VUB. Sluit hierbij aan!

  • Voor een campus zonder seksisme.
  • Tegen armoede en onzekerheid, tegen prostitutie om studies te kunnen betalen.
  • Tegen de vermarkting van het vrouwenlichaam, en de banalisering van prostitutie en seksuele agressie.
  • Voor gratis onderwijs, toegankelijk voor iedereen.
  • Voor een herfinanciering van het onderwijs naar 7% van het BNP .
  • Voor een studentensalaris dat de werkelijke kost van studeren dekt.

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.