Spanje – Studenten en scholierenstaking op 10 mei tegen verkrachtingscultuur

De rechtbank van Pamplona besliste in een zaak van een groepsverkrachting om niet te vervolgen wegens verkrachting, enkel voor ‘seksueel misbruik’ wat een erg lichte straf opleverde.

Eén van de drie rechters betwistte zelfs het feit dat het slachtoffer geen toestemming gaf en had liever een vrijspraak gezien. Het ging om een zaak waarbij vijf mannen een jong meisje in een donkere portiek in groep aanvielen en verkrachtten. Achteraf wisselden ze videobeelden van de feiten onder elkaar uit.  

Deze rechtszaak van “La Manada” (‘de roedel’) heeft miljoenen vrouwen, jongeren en veel mannen geschokt. Meteen na de uitspraak op 26 april waren er massale betogingen met slogans als ‘Ik geloof haar’. Het doet denken aan het eerdere Ierse protest naar aanleiding van een vrouw die verkracht werd door rugbyspelers. In de Spaanse staat waren er op 8 maart ook al grote acties tegen seksisme en geweld op vrouwen. Zo waren er miljoenen deelnemers aan de vrouwenstaking die dag. De uitspraak van de rechtbank in Pamplona blijft tot protest leiden. Op 10 mei houdt de Sindicato de Estudiantes (studentenvakbond) een nationale actiedag.

De schandalige uitspraak van de rechtbank in Pamplona toont de dubbele standaard die vandaag geldt in de Spaanse staat. Enerzijds worden jongeren en rappers in de gevangenis gegooid omdat ze kritiek uiten op de monarchie en de corruptie van de heersende conservatie Partido Popular op sociale netwerken of in liedjes, boeken worden uit de handel gehaald en magazines gecensureerd. De politie wordt tijdens voetbalwedstrijden ingezet om gele t-shirts in beslag te nemen omdat deze ‘aanzetten tot geweld’ (de gele kleur staat symbool voor de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië). Anderzijds worden corrupte politici vrijgelaten, gaan fascisten vrijuit zonder veroordeling en wordt geweld tegen vrouwen onbestraft gelaten.

De uitspraak tegen de verkrachters van La Manada is daar een voorbeeld van: het is een belediging en een totaal gebrek aan respect tegenover een jonge vrouw die brutaal werd aangevallen door een groep mannen. De rechtbank legaliseert hiermee in de praktijk verkrachtingen en plaatst vrouwen in een moeilijke situatie tegenover aanvallers die weten dat ze beschermd zullen worden.

De Sindicato de Estudiantes stelt in een oproep tot actie: “We mogen dit niet toelaten. We moeten onze woede en verontwaardiging gebruiken om ons te organiseren en te strijden.

“Sindicato de Estudiantes en het socialistisch-feministisch platform Libres y Combativas roepen op tot jongeren protest op 10 mei waarbij de lessen op scholen en universiteiten worden geschorst. We roepen alle jongeren op om massaal deel te nemen aan de betogingen van 12 mei. Met de jongerenacties willen we ons verzet tonen tegen het seksistische systeem, ons verzetten tegen corruptie en tegen alle aanvallen op democratische rechten. We willen onze solidariteit betuigen met het slachtoffer van het geweld.”


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.