Ierland – Massaal protest na ‘victim blaming’ in verkrachtingszaak tegen rugbyspelers

Gisteren waren er overal in Ierland, zowel in het noorden als het zuiden, grote spontane acties van verontwaardigde vrouwen en mannen.

Aanleiding was de uitspraak van een rechter in Belfast die weigerde om rugbyspelers te veroordelen in een verkrachtingszaak. In plaats daarvan werd de verantwoordelijk op het slachtoffer afgewenteld. Duizenden mensen kwamen op straat onder de slogan #IBelieveHer. De socialistische feministische campagne ROSA staat mee vooraan in het protest.

Onderzoek gaf aan dat 26% van de Ierse vrouwen geconfronteerd wordt met seksueel of fysiek geweld door hun partner of niet-partner, 31% ondergaat psychologisch geweld, waaronder economisch misbruik. Slechts 21% van de vrouwen die geweld ondergaan, maken daar melding van bij de politie. Daarvan vindt minder dan een derde dat de politie de zaak ernstig nam.

Massaal protest in Dublin gisteren

In de Ierse samenleving is er momenteel een grotere aandacht voor vrouwenrechten. Het referendum over het afschaffen van het grondwettelijk verbod op abortus draagt daartoe bij.

De socialistische feministische campagne ROSA speelde een belangrijke rol in de massabeweging die leidde tot het afdwingen van dat referendum en in het beargumenteren van het belang van de afschaffing van het verbod op abortus.

Dit alles maakt dat de uitspraak in een erg gemediatiseerde verkrachtingszaak meteen tot een uitbarsting van protest kon leiden. Het ging om een zaak tegen rugbyspelers die een jonge vrouw op een feestje hadden verkracht. De jonge vrouw zei dat ze een kus van een speler had toegelaten, maar geen enkele instemming had gegeven om verder te gaan. De advocaten van de rugbyspelers deden er alles aan om de verantwoordelijkheid bij de jonge vrouw te leggen. Zo werden de kleren die de jonge vrouw naar voor gebracht als ‘bewijs’ van instemming. Het proces nam de vorm van een karaktermoord aan. Net als in 94% van alle verkrachtingszaken, kwam het ook in deze niet tot een veroordeling van de beschuldigden.

In het parlement in Dublin maakte Ruth Coppinger gisteren meteen een tussenkomst over de zaak

Vlak daarna nam het socialistische parlementslid deel aan de acties op straat. Een video van haar toespraak op de actie in Dublin:

Laura Fitzgerald van de campagne ROSA sprak eveneens op een actie in Dublin:

In heel het land waren er protestacties. Ook dit weekend zijn er nieuwe acties die wel eens bijzonder groot kunnen worden. De campagne ROSA in België is solidair met het Ierse protest. #WeStandWithHer!


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.