[Flyer] My Body, My Choice

Fight back the right wing attacks

Na enkele jaren van feministische strijd is de tegenaanval ingezet. In de VS zijn door de terugtrekking van het recht op abortus 40 miljoen mensen die zwanger kunnen worden in gevaar. In verschillende Europese steden komen anti-abortus groepen op straat om ook daar het recht af te schaffen. Extreemrechtse figuren zoals Dries Van Langenhove en Andrew Tate verspreiden dagelijks haat op social media. Dit zorgt voor een toename van racisme en geweld op straat. Als we ons organiseren kunnen we deze aanvallen stoppen, doe met ons mee.

Energiemultinationals maakten dit jaar recordwinsten. Tegelijkertijd is er geen geld voor gratis en toegankelijke anticonceptie. De grootste reden voor abortussen in België zijn financiële problemen. Strijden voor een echte keuze om wel of geen kinderen te krijgen, betekent strijden voor hogere lonen, betaalbare huisvesting en tegen de hoge energie- en voedselprijzen.

De pandemie maakte de gevolgen van de besparingen in de zorg duidelijk. Zowel voor fysieke als mentale hulp bereiken de wachtlijsten recordniveaus. De wachtlijsten voor gender bevestigende medische behandelingen zijn de langste wachtlijsten in België. Vrouwen en LGBTQIA+ personen worden het hardst getroffen door de ongelijkheid. In plaats van te investeren, hoopt de overheid dat de wachtlijsten zichzelf oplossen. Zorgpersoneel staat onder immense druk. Het kapitalisme rekent op gezinnen, en vooral vrouwen, die zorgtaken gratis op zich nemen.

Seksisme en LGBTQIA+ fobie maken deel uit van het kapitalisme. Het hele systeem is georganiseerd rond het traditionele gezin: man-vrouw-kind. Met seksistische vooroordelen rechtvaardigt het kapitalisme dat de man zorgt voor het grootste deel van het inkomen en de vrouw huishoudelijke taken uitvoert bovenop het werk, vaak in een zorgende en slecht betaalde sector. Om komaf te maken met seksisme en LGBTQIA+ fobie moeten we komaf maken met het kapitalisme!

Eengemaakte strijd van de werkende klasse kan het kapitalisme ten val brengen. Samen kunnen we ons verzetten tegen reactionaire krachten. Op 17 september gaan we naar Berlijn om deel te nemen aan een mobilisatie tegen de anti-abortus krachten die dan bijeenkomen.

Het is cruciaal de verdediging van het abortusrecht te koppelen aan sociale eisen en de strijd tegen kapitalisme. Wij verspreiden die boodschap op 28 september en 27 november, respectievelijk de Internationale Dag voor het Recht op Abortus en de Internationale dag tegen Geweld op Vrouwen.

Met diezelfde boodschap nemen we deel aan de algemene staking begin november voor koopkracht. Word vandaag nog lid van Campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid)

Bekijk ook het pamflet van Actief Linkse Studenten en Scholieren: Jongeren en werkenden solidair. Stop kapitalistische crisis!

Meeting

 • @Brugge: woensdag 21 september, 19u @Snuffel Hostel
  Stop de rechtse aanvallen. Hoe internationaal de strijd voeren
  voor het recht op abortus?
 • @Gent: maandag 3 oktober, 19u30 @Blandijn
  Stop de rechtse aanvallen. Hoe internationaal de strijd voeren
  voor het recht op abortus?

Acties

 • 17 september BETOGING tegen de anti-abortus groepen die op dat moment daar bijeenkomen in BERLIJN
 • 28 september INTERNATIONALE DAG VOOR HET RECHT OP ABORTUS
 • Begin november ALGEMENE STAKING
 • 27 november NATIONALE BETOGING TEGEN GEWELD OP VROUWEN

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.