Recht op abortus in de VS onder vuur. Voor een massale beweging tegen rechts!

Roe v Wade is herroepen. Dit is een historische nederlaag voor de vrouwenbeweging en een overwinning van de rechtse campagne om de lichamelijke autonomie van vrouwen en queer mensen in het hele land te ondermijnen.

Eerste reactie van Socialist Alternative

Ondanks overweldigende steun voor legale abortus leven nu tientallen miljoenen mensen in staten waar het krijgen van een abortus betekent dat ze de wet overtreden. Dit zal vooral ten koste gaan van arme vrouwen die nu nog vaker honderden kilometers moeten reizen en verschillende dagen loon moeten missen om een abortus te laten uitvoeren. Hoewel het rechts is geweest dat decennialang een vastberaden campagne heeft gevoerd om Roe ongedaan te maken, zijn het de Democraten en hun NGO-filialen die dit hebben laten gebeuren.

Het had niet zo hoeven zijn. Met de brede steun voor toegang tot abortus hadden de liberaal geleide vrouwenorganisaties een werkelijk massale strijd kunnen voeren om het te beschermen. Het uitgelekte ontwerpadvies in mei had kunnen dienen als startpunt van een maandenlange campagne van protesten, bijeenkomsten en directe actie. In plaats daarvan hebben ze de beweging actief gedemobiliseerd en zich beperkt tot oproepen om zeker te stemmen bij de volgende verkiezingen.

Groepen als EMILY’s List, Planned Parenthood en NARAL Pro-Choice hebben aangekondigd 150 miljoen dollar uit te geven aan de Democraten in de midterms van 2022. Heather Williams, uitvoerend directeur van het Democratic Legislative Campaign Committee zei over Democratische kiezers: “De herroeping van Roe geeft hen zeker extra motivatie en urgentie [om te stemmen].”

Dit is een beledigende klap in het gezicht van de honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen die actie wilden ondernemen om te voorkomen dat deze uitspraak er zou komen.

“Stem blauw om abortusrechten te beschermen” betekent niets wanneer de Democraten weigeren actie te ondernemen. Joe Biden kan meteen beslissingen ondertekenen om de toegang tot abortusmedicatie in het hele land uit te breiden en te garanderen. Terwijl er schokkende aanvallen zijn op trans en niet-binaire kinderen in het land, zegt Hillary Clinton dat het ‘transgenderdebat’ geen prioriteit is voor de Democraten. Dit komt op de lange lijst van zaken die de Democraten liever negeren dan ervoor te vechten.

Het is zo klaar als een klontje dat we nieuwe massale organisaties nodig hebben, geheel onafhankelijk van de Democratische Partij. Die organisaties moeten zonder enige terughoudendheid vechten tegen de aanval van rechts.

Voor nieuwe massale strijdorganisaties

In veel staten zijn het terugdringen van abortus, het aanvallen van de rechten van transjongeren en het aanvallen van antiracistische lesprogramma’s op scholen de favoriete methoden van Republikeinse politici geworden om hun achterban op te hitsen. Gezien het totaal gebrek aan leiding van de Democratische Partij en de liberale NGO’s, zal het stoppen van rechts een volledig onafhankelijke beweging van jonge mensen en mensen uit de arbeidersklasse vereisen.

We hebben een massabeweging nodig met democratische structuren die een hoofdkwartier vormen voor de strijd om rechts te verslaan en ons recht op lichamelijke autonomie te beschermen (of terug te winnen). Deze beweging moet duidelijk omschreven politieke doelen hebben, democratische structuren, en volledige onafhankelijk zijn van de Democraten.

Socialistische organisaties, vakbonden en groepen voor sociale rechtvaardigheid zouden hun krachten moeten bundelen om zo’n organisatie op te zetten. Noodzakelijke structuren voor onze beweging moeten worden opgebouwd, zodat eisen, tactieken en strategie democratisch worden vastgesteld.

Helaas heeft de grootste socialistische organisatie in de VS, de Democratic Socialists of America, slechts een website gelanceerd die oproept tot donaties aan abortusfondsen en om lid te worden van de DSA. Dit is een afstand doen van verantwoordelijkheid temidden van een historische aanval.

Als er een nieuwe massale organisatie ontstaat, wat volgens ons absoluut noodzakelijk is, dan zou Socialist Alternative die met enthousiasme helpen opbouwen en ervoor strijden dat die een socialistisch feministisch programma zou hebben.

Dit zou een eisenpakket betekenen dat tegemoet komt aan de behoeften van vrouwen en queer mensen. Eisen die zowel wijzen op lichamelijke autonomie als mensen de middelen geven om een gezin te stichten als ze dat willen. Dit omvat: trans-inclusieve toegankelijke gezondheidszorg met gratis abortus op verzoek, universele kinderopvang, openbaar onderwijs met voldoende middelen, degelijke en permanent betaalbare publieke huisvesting, publiek eigendom en democratische controle van de baby-voeding en luier monopolies naast alle andere parasitaire mega-corporaties.

We zouden ervoor strijden dat zo’n organisatie tactieken gebruikt die geworteld zijn in de klassenstrijd, in plaats van een beroep te doen op individuele verzetsdaden. Met de omverwerping van Roe zullen mensen doen wat ze moeten doen om toegang tot abortus te krijgen, inclusief het gebruik van ondergrondse netwerken, abortusfondsen, en crowdfunding door vrienden en familie. Maar de focus op wederzijdse hulp alleen in plaats van het opbouwen van een massale strijd zal niet genoeg zijn om abortus terug af te dwingen als wettelijk recht in dit land. Alleen massale strijd kan dat doen. Dit betekent massale marsen en protesten, walk outs, directe actie, en zelfs stakingen. We kunnen kijken naar de historische feministische bewegingen in Latijns-Amerika en Ierland voor inspiratie.

Het liberale feminisme heeft bewezen volledig failliet te zijn. Vechten voor onze rechten en het terugwinnen van wat we zijn kwijtgeraakt, betekent vechten voor een socialistisch feminisme. We hebben een nieuwe partij nodig voor werkende mensen, vrouwen, queer en alle onderdrukten die zich baseert op sociale bewegingen en ondubbelzinnig vecht voor onze belangen.

Alleen op basis van een vastberaden strijd van jongeren, mensen uit de arbeidersklasse en allen die onder dit wrede systeem onderdrukt worden, kunnen we een halt toeroepen aan de gevaarlijke escalatie van rechts.

Internationale solidariteit voor protest tegen aanvallen op abortus en LGBTQI+ rechten

Campagne ROSA grijpt Pride is a Protest komende zondag aan om internationale solidariteit te betuigen met het Amerikaanse protest tegen de aanvallen op het recht op abortus en op LGBTQI+ rechten. Onze actieve solidariteit versterkt het protest in de VS en bereidt ons voor op wat ook bij ons nodig zal zijn. Als extreemrechts in de VS vandaag polariseert rond kwesties als vrouwenrechten en LGBTQI+ rechten, dan zullen hun politieke medestanders hier niet lang wachten om dat voorbeeld te volgen. We mogen dat niet zomaar laten gebeuren: organiseer je en neem deel aan het protest. Kom zondag naar Pride is a Protest.

15u Vrijdagmarkt in Gent
15u De Burg in Brugge
12u Draakplaats in Antwerpen: open mic en collectief vertrek naar Gent
13u Brussel Centraal
12u30 Luik Guillemins


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.