STOP SEKSISME EN OORLOG !

Bouw mee aan een internationale beweging tegen oorlog! Solidariteit met het anti-oorlogsprotest in Rusland! Organiseer sit-ins tegen de oorlog op jouw school, campus …

23 april – Nationale conferentie van Campagne ROSA tegen seksisme en oorlog

MEER INFO & PROGRAMMA : here

🔥 Als er één evenement is dat je niet mag missen, dan is het de nationale ROSA-conferentie. Dat is een ideale gelegenheid om activisten uit heel het land te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

👉 We zullen op deze conferentie discussiëren over hoe we een zo sterk mogelijke beweging tegen de oorlog kunnen opbouwen.

🏳️‍🌈 Daarnaast is deze conferentie het startschot voor de mobilisatie naar ‘Pride is a Protest’.

🏳️‍⚧️ 🟣 Daarnaast zijn er workshops over de strijd tegen seksisme in België. We zijn terecht boos en willen actie ondernemen tegen deze schaduwpandemie. Wat is het verband tussen seksisme en kapitalisme? Kunnen we rekenen op de regering en haar plan van 2,5 miljoen euro tegen gendergeweld? Is seksisme onvermijdelijk? Welke eisen moeten we stellen tegen seksisme in het uitgaansleven, op onze scholen en hogescholen, op het werk of thuis? Wie zijn onze bondgenoten en vijanden? Hoe verbinden we de strijd met elkaar? Hoe bouwen we een strijd op om echte overwinningen te behalen?

Praktische info
Wanneer? Zaterdag 23 april van 10.30 tot 18.30 uur (gevolgd door een ROSA-café tot middernacht)
Waar? Randstad, Hoevenierstraat 45, 1080 Brussel
Hoeveel? 10€ (5€ sociaal tarief) + 3€ ter plaatse. Rekeningnummer van de Campagne ROSA: BE54 5230 8095 8497 (mededeling: ”ROSA-Conferentie + voor- en achternaam”)
Gratis babysitting is voorzien. (Gelieve dit te vermelden bij de inschrijving!)
Drankjes en maaltijden tegen democratische prijzen.

Inschrijvingsformulier

21 mei – Belgian Pride – 26 juni – Pride is een Protest

Campagne ROSA is elk jaar aanwezig op de Belgian Pride. We moeten feestvieren, maar we moeten ook strijden tegen de onderdrukking van LGBTQIA+ personen. We zullen er zijn met onze borden, megafoons en strijdbare slogans. We willen ook opnieuw ‘Pride is a Protest’ organiseren in verschillende steden om de strijd van Stonewall te herdenken en omdat deze strijd vandaag nog steeds relevant is. Dit jaar doen we het weer. Met jou?

1 tot 8 juli –Zomerkamp:  “A socialist world is possible”

Facebook

Een week van intense discussies en uitwisselingen met activisten uit België en elders in de wereld. Het doel: de wereld begrijpen om hem te veranderen. Ongelijkheid, onderdrukking, uitbuiting van mens en natuur, imperialisme en zijn oorlogen: aan dit alles kunnen we een einde maken door het kapitalisme omver te werpen.

Tijdens ons zomerkamp zullen ongeveer 100 workshops (met vertalingen in het Engels, Frans en Nederlands) ons in staat stellen vele facetten van deze belangrijke strijd diepgaand te bespreken aan de hand van historische voorbeelden maar ook concrete ervaringen. Het kamp zal ook een verscheidenheid aan sportieve, recreatieve, feestelijke en culturele activiteiten omvatten.

Voor een internationale anti-oorlogsbeweging

  • Solidariteit met jongeren en werkenden in Oekraïne
  • Stop de oorlog van Poetin – Solidariteit met de anti-oorlogsacties in Rusland!
  • Stop alle vormen van imperialisme en oorlog!

Vrouwen uit de arbeidersklasse worden bijzonder hard getroffen door de oorlog. Zij dragen de samenleving op hun schouders, terwijl ze geconfronteerd worden met honger en het vooruitzicht van het mogelijk verlies van hun partner of kind. Oorlog betekent ook de dreiging van seksueel geweld, dat als oorlogswapen wordt gebruikt. De toename van geweld in de samenleving leidt tot een toename van huiselijk geweld. In de regio Donbass, waar het conflict tussen Oekraïne en Rusland al sinds 2014 woedt, is het met 158% gestegen. Op wie kunnen we rekenen om de oorlog te beëindigen? Oorlog dient de belangen van de kapitalisten als geheel. We kunnen niet vertrouwen op de oorlogszuchtigen die de wereld regeren of hun diplomatie.

De zwakke schakel in Poetins berekeningen is het verzet van de massa’s in Oekraïne en Rusland. Massamobilisaties die Rusland door elkaar schudden, kunnen Poetin en zijn regime ten val brengen. Dit potentieel verklaart de brutaliteit van de repressie. Duizenden activisten zijn al gearresteerd, websites zijn gesloten … Al voor de invasie van Oekraïne werden activisten hard getroffen door repressie en politiegeweld, vooral feministen en LGBTQIA+ personen. Net als elders zijn de Russische leiders zich bewust van het mogelijke sneeuwbaleffect van protest tegen seksisme en oorlog. De betrokkenheid van vrouwen bij een massabeweging stelt de facto de rol van het traditionele gezin en daarmee de structuur van de samenleving zelf op de proef.

Wat kunnen we tegen de oorlog doen? Onze acties en solidariteit zijn van cruciaal belang voor het protest in Rusland tegen het regime. Er is nood aan een internationale massale beweging tegen oorlog, imperialisme en het systeem dat ze voortbrengt: het kapitalisme. Zowel in de recente als de verre geschiedenis stonden werkende vrouwen vaak vooraan in de strijd tegen oorlog. Niet omdat ze van nature vreedzamer zijn, maar omdat oorlogen een grotere impact op hen hebben.

In februari 1917 (8 maart op onze kalender) gingen Russische arbeidsters massaal de straat op om ‘land, brood en vrede’ te eisen. Het tsaristische regime viel en deze revolutie maakte de Eerste Wereldoorlog onhoudbaar, niet in de laatste plaats doordat zij de aanzet gaf tot de Duitse revolutie van 1918. Wil je meedoen in de strijd tegen de oorlog? Kom in actie en organiseer een sit-in op je school of universiteit!

Zolang de oorlog voortduurt, kan het leven niet doorgaan zoals voorheen. We moeten overal acties organiseren en ons voorbereiden op grote anti-oorlogsbetogingen in België. Organiseer een sit-in of die-in in je school rond de eisen in dit pamflet. Alleen al het nemen van een selfie met andere mensen van je school of het maken van je eigen affiches kan helpen om onze beweging op te bouwen. => We verzamelen alle acties en foto’s op Instagram en Facebook: “SIT-IN AGAINST THE WAR”.  Vergeet niet om foto’s, video’s etc naar ons te sturen. We hebben ROSA-comités in een aantal steden. Aarzel niet om je bij hen aan te sluiten en ze te versterken! Als je geïnteresseerd bent in een of meer evenementen, als je mee wil doen met Campagne ROSA in de strijd tegen onderdrukking en oorlog: aarzel niet, sluit aan!

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.