Franse sportjournalisten spreken zich uit tegen seksisme en de verkrachtingscultuur.

In haar documentaire "Je ne suis pas une salope, je suis une journaliste", die vorige week op Canal+ werd uitgezonden, heeft journaliste Marie Portolano de seksuele pesterijen waarvan vrouwen uit de mediasector gespecialiseerd in topsport, altijd het slachtoffer zijn geweest, aan de kaak gesteld.

Maar de zender Canal+ kreeg een welverdiende klap in het gezicht na het censureren van de onthulling van seksuele pesterijen door stersportcommentator Pierre Ménès in dezelfde documentaire. De auteur van de documentaire was zelf het slachtoffer geweest van pesterijen en vernederingen door Ménès.

Het is schandalig dat mediabestuurders kunnen bepalen en controleren wat journalisten zeggen. De managers van Canal+, die reeds verantwoordelijk zijn voor het recente onrechtmatige ontslag van twee journalisten, hebben een klimaat van censuur en angst onder het personeel geschapen.

De documentaire Je ne suis pas une salope, je suis une journaliste”, maar ook de hypocrisie van Canal+ en de arrogantie van Pierre Ménès hebben het zeer positieve effect gehad dat heel veel stemmen zijn opgegaan tegen het institutionele seksisme dat heerst, vooral in de wereld van de sportjournalistiek, die tot nu toe weinig openstond voor de #MeToo-golf.

Zoals Marie Portolano zelf opmerkt: “Het is niet één man die het probleem is, maar het systeem dat een paar mannen jarenlang heeft toegestaan te handelen zonder gestraft te worden. En het is dit systeem dat we moeten bestrijden. Het systeem dat beschermde, dat niet wilde luisteren.”

  • Stop het angstklimaat gecreëerd door een handvol bestuurders die de media in handen hebben. Voor een echt democratische journalistiek!
  • Stop de verkrachtingscultuur! Tegen het kapitalistische systeem dat seksisme institutionaliseert.

#FromMeTooToFightBack


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.