Klacht ingediend tegen actievoersters van Campagne ROSA

We zullen onze strijd voor universiteiten zonder seksisme verderzetten. Het is onaanvaardbaar dat onze universiteit een platform biedt voor seksisme, LGBTQI+fobie, racisme en klimaatnegationisme en dat zij kringen steunt die voor discriminatie pleiten.

Jeff Hoeyberghs probeert feministische protesten te intimideren…

Het is deze week een jaar geleden dat Campagne ROSA (= Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en een Asociaal beleid) de uitspraken van Jeff Hoeyberghs op een openbare bijeenkomst van het  extreemrechtse KVHV publiekelijk aan de kaak stelde. Wij organiseerden een protestactie aan het universiteitsgebouw waar deze meeting plaatsvond en maakten nadien een video van fragmenten uit deze bijeenkomst, een video die inmiddels enkele miljoenen keren is bekeken. Wij wilden zoveel mogelijk mensen op de hoogte brengen van de onaanvaardbare opmerkingen, gemaakt in een auditorium van de Universiteit Gent, op een meeting van de studentenvereniging KVHV, die erkend wordt door de UGent en zo ook gebruik kon maken van diverse faciliteiten, o.a. subsidies.

Vandaag vernemen we dat Jeff Hoeyberghs een klacht voor laster en eerroof heeft ingediend tegen organisatrices van Campagne ROSA. Hij heeft het waarschijnlijk niet gewaardeerd dat zijn opmerkingen tijdens deze – publieke – bijeenkomst alom bekend werden gemaakt en enkele dagen de krantenkoppen haalden omdat ze zo schokkend waren… Maar Campagne ROSA heeft zich enkel op zijn uitspraken gebaseerd om hem seksistisch te noemen: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld, maar ze willen wel niet meer hun benen open doen”, “Je kunt een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden”, “Vandaar dat wetenschappers ook meestal mannen zijn, want bij vrouwen komen daar altijd emoties tussen.” Niemand zal de seksistische aard hiervan betwisten… Het doel van Jeff Hoeyberghs ligt voor de hand: Campagne Rosa intimideren en het zwijgen opleggen.

Dat laten we natuurlijk niet gebeuren. We zullen onze strijd voor universiteiten zonder seksisme verderzetten. Het is onaanvaardbaar dat onze universiteit een platform biedt voor seksisme, LGBTQI+fobie, racisme en klimaatnegationisme en dat zij kringen steunt die voor discriminatie pleiten.

Jeff Hoeyberghs liet zijn advocaat zeggen dat zijn uitspraken “puur algemeen” waren. Kortom, gericht tegen alle vrouwen. Wij weten niet via welke gedachtegang dit argument de seksistische aard van zijn uitspraken ontkracht.

Toen hij in de pers aankondigde dat hij van plan was een klacht tegen ons in te dienen, legde hij uit dat hij onze protesten tegen het seksisme als “intimiderend” beschouwde. Hij sprak zelfs over “bendevorming”. Dit is echter in tegenspraak met zijn eerste reactie op de video van Campagne ROSA die later viraal is gegaan. Hij gaf aan: ” Fijn dat die ‘diversiteits’wijven die van uitkeringen leven mijn praatjes gebruiken om hun aandachtsgeilheid bot te vieren. Zo komt er misschien nog eens een deftig inhoudelijk gesprek, ooit.” Dat klinkt niet als iemand die zich geïntimideerd voelt…

Campagne ROSA verzet zich tegen seksisme door middel van acties en campagnes. Dat is ons democratisch recht. Maar dit recht wordt steeds meer aangevallen. In juni in Gent, tijdens een actie die wij organiseerden in solidariteit met de Black Lives Matter beweging, en vervolgens in november in Leuven, tijdens een van de acties die in 12 steden werden georganiseerd op de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen, hebben wij boetes gekregen. In het eerste geval een gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boete), in het tweede geval een Covid-boete. In beide gevallen ging het om statische acties – met 2m afstand tussen elke persoon – rond strijdthema’s die voor veel mensen van cruciaal en vitaal belang zijn.

Om deze intimidaties het hoofd te bieden en onze strijd tegen seksisme en alle vormen van onderdrukking op te voeren, hebben wij jou nodig!

➡️ Neem deel aan de actie voor het Kabinet van de minister van Justitie (met een masker 😷 en met inachtneming van de veiligheidsafstanden). Solidariteit met Mai en Emily.
➡️ Ook in Gent zal normaal een actie plaatsvinden : (meer nieuws volgt)
➡️ Word lid van campagne ROSA!
➡️ Help ons financieel om het hoofd boven water te houden. Zonder steun kunnen we de strijd niet voortzetten!
➡️ De strijd tegen seksisme, die is het hele jaar door! Laten we 8 maart voorbereiden.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.