Zin om te lezen? Campagne ROSA stelt voor …

Ook wij van Campagne ROSA blijven in ons kot. In deze vreemde tijden is het belangrijker dan ooit om de grijze hersenmassa te blijven stimuleren. Daarom geven we jullie elke week een inspirerende leestip mee. Om over na te denken. Om bij te leren. Om te zien dat het ook anders kan.

Aisha recenseert deze week “Socialist Feminism and the New Women’s Movement” uitgegeven door Socialist Alternative (VS).

We zien dat er zowel in de VS als op internationaal vlak een nieuwe vrouwenbeweging in opmars is. Deze ontwikkeling kadert binnen de aanval door reactionaire krachten op eerdere overwinningen van de vrouwenbeweging. Door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump kwamen miljoenen mensen op straat.

Een groot deel van de samenleving is hierdoor verder geradicaliseerd in de strijd tegen seksisme. Voor miljoenen is de vraag niet zozeer of feminisme noodzakelijk is, maar wat er nodig is om tot echte verandering te komen waar vrouwen baat bij hebben. Sociale bewegingen zijn noodzakelijk om tot ideeën, programma, en strategieën te komen die nodig zijn voor de overwinning.

De wortels van de onderdrukking van vrouwen liggen in de oorsprong van de klassenmaatschappij. Maar onder het moderne kapitalisme neemt deze onderdrukkingen bijzondere vorm aan. Inzicht in de specifieke manieren waarop het kapitalisme de onderwerping van vrouwen bestendigd is zeer belangrijk.

Er is dringend nood aan discussie over strategieën om een levendige vrouwenbeweging herop te bouwen. De geschiedenis heeft aangetoond dat het programma, de tactiek en het leiderschap van de bewegingen een beslissende rol spelen in hun vermogen tot verandering te komen.

➡️ Digitale boek : HIER


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.