Geslaagde betoging tegen haat en voor een sociaal beleid

Een maand na de verkiezingen en nog vlak voor de vakantie werd in Gent opnieuw betoogd tegen extreemrechts.

Een maand na de verkiezingen en nog vlak voor de vakantie werd in Gent opnieuw betoogd tegen extreemrechts. Onder de slogan ‘Samen op straat tegen haat en voor een sociaal beleid’ verzamelden een kleine 500 antifascisten voor een betoging en toespraken. Het initiatief kwam er na de eerste actie na de verkiezingen: op 28 mei waren er 250 betogers in Gent. Blokbuster en ROSA speelde een actieve rol in het opzetten van deze initiatieven en werd daarin gesteund door een brede waaier aan organisaties en individuen.

Het doel van deze acties is om geen ruimte te laten aan extreemrechts. “Aan de verkiezingsuitslag kunnen we niets veranderen. We kunnen wel tonen dat we de toegenomen intimidatie, haat en geweld niet tolereren.” Dat zei organisator Bart Vandersteene aan de media. Na de verkiezingen waren er al verschillende incidenten. Die onderlijnen het belang van actief antifascisme met mobilisaties op straat en discussie over de voedingsbodem van extreemrechts. Vandaar dat niet alleen tegen haat maar ook tegen het asociale beleid werd betoogd.

Deze zomer trekken we naar heel wat festivals om de steun voor antifascistisch protest te organiseren. Dit najaar komen er ongetwijfeld nog acties en in maart volgend jaar is er een tegenbetoging als de extreemrechtse studenten van NSV in Antwerpen willen betogen. Doe mee!

Fotoreportage 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.