Brussel Pride 2019. Pride, not Profit

Vijftig jaar na de rellen in Stonewall (New York) die leidden tot een beweging voor LGBTQI+-rechten, blijft strijd nodig.

We moeten ons organiseren en het verzet opvoeren. De campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid) was dan ook op de Pride afgelopen zaterdag.

We hielden de hele namiddag een stand voor het Centraal Station waarbij we veel pamfletten verdeelden om uit te leggen dat de Pride begon als een politieke manifestatie in de strijd voor gelijke rechten en dat dit politieke en strijdbare karakter ook nu nog nodig is. We hadden onze krant bij, maar ook een nieuwe brochure: ‘50 jaar Stonewall: strijd haalde LGBTQI+-beweging uit kast.’ We verkochten heel wat badges en armbandjes met slogans als “Pride not Profit.” Het opgehaalde geld dient om onze campagnes te financieren: onze werking is volledig afhankelijk van de middelen die we zelf ophalen.

Daarnaast vormden we een strijdbare delegatie in de Pride zelf. We deden dit samen met onder meer Rainbow House. We riepen slogans tegen homofobie, lesbofobie, bifobie, transfobie, seksisme, racisme, … We benadrukten dat het besparingsbeleid weg moet. De gevestigde politici verdedigen eerst en vooral de belangen van de superrijken en dit ten koste van de noden en het welzijn van de meerderheid van de bevolking. Het besparingsbeleid houdt geweld en discriminatie in stand en versterkt dit zelfs nog. Strijden tegen LGBTQI+-fobie betekent ook strijden tegen alle vormen van discriminatie. Zij verdelen om te heersen, wij plaatsen daar ons motto van ‘samen sterk’ tegenover.

We zullen niets fundamenteel veranderen als we ons niet richten tegen het systeem dat aan de basis van onderdrukking ligt: het kapitalisme. De winsthonger van de 1% rijksten botst met de behoeften en noden van iedereen. Enkel door te strijden, kunnen we bouwen aan een samenleving op basis van gelijkheid en solidariteit, waarbij geen enkele mens een andere kan onderdrukken of uitbuiten: een democratisch socialistische samenleving.

Meer lezen :

Foto’s

Video

De cette violence, on en veut pas !

Publiée par Campagne ROSA sur Samedi 18 mai 2019

 

J'en a assez, assez, assez de cette société qui nous divise et applique l'austérité ! #PrideIsAProtest ✊🏳️‍🌈

Publiée par Campagne ROSA sur Samedi 18 mai 2019

 

Stand up fight back !

Publiée par Campagne ROSA sur Samedi 18 mai 2019

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.