Spanje – massale scholieren- en studentenstaking tegen seksisme en voor inclusief seksueel onderwijs

De scholieren- en studentenstaking waartoe opgeroepen werd door Sindicato de Estudiantes (studentenvakbond) en Libres y Combativas (Vrij en strijdbaar, het socialistisch feministisch platform van Izquierda Revolucionaria) afgelopen woensdag was bijzonder succesvol.

Meer dan 1,5 miljoen jongeren verlieten de klaslokalen, in de middelbare scholen waar de acties georganiseerd werden liep de steun op tot 90% van de jongeren. Er waren meer dan 60 betogingen waaraan samen ruim 100.000 jongeren deelnamen.

De vastberadenheid tegen seksisme in de klassen, tegen seksistisch geweld en tegen het patriarchale “gerechtelijk” stelsel, vormt meteen een krachtige waarschuwing voor de regering-Sanchez. Symbolische maatregelen en beloften volstaan niet.

We hebben er genoeg van dat deze regering de andere kant opkijkt en niets doet om een einde te maken aan de macht van de katholieke kerk in het onderwijs, de homofobe en seksistische propaganda ervan tolereert, zich neerlegt bij schandalige rechterlijke uitspraken door het Franquistische rechtssysteem dat verkrachters ongestraft laat en bovendien vasthoudt aan besparingen en privatiseringen in het onderwijs.

Van bij het begin van de actiedag op 14 november bleek dat de deelname erg groot was met stevige betogingen. In de middelbare scholen was de steun overweldigend: 90% in Galicië, Asturië, Baskenland, Catalonië, Valencia, Andalucia, Madrid en elders. In Extramadura, de Canarische Eilanden, Murcia, … was er zelfs meer dan 90% steun. Er was ook een sterke deelname aan de universiteiten.

De opkomst voor de betogingen was eveneens indrukwekkend: 15.000 in Madrid, 12.000 in Barcelona, 5.000 in Bilbao en duizenden in andere Baskische steden, meer dan 15.000 in Andalucia, 5.000 in Galicië, 5.000 in Valencia, 2.000 in Gijon en alles samen tienduizenden in tal van andere betogingen in het land.

De sfeer was strijdbaar met een groot enthousiasme op alle betogingen. We riepen slogans als “mijn kledij provoceert niets”, “met of zonder kledij, raak me niet aan”, “neen is neen, anders is het verkrachting”, “ja aan seksuele opvoeding, neen aan religieuze opvoeding” en tal van andere slogans. Er kwam steun van honderden gepensioneerden, veteranen van de klassenstrijd, die na een oproep vanuit de gepensioneerdenbeweging het protest vervoegden. Hun aanwezigheid was inspirerend en de slogan van de gepensioneerdenacties – “Wie er ook in de regering zit, wij verdedigen onze rechten” – werd al gauw door de jongeren overgenomen.

Er kwam ook steun van tientallen feministische organisaties, LGBT-bewegingen en bewegingen van vrouwen in strijd, zoals Kellys (schoonmaaksters in acties), activisten tegen geweld op vrouwen en bewegingen voor de afschaffing van prostitutie. Zij gaven levendige toespraken op onze meeting in Madrid.

Heel wat activisten van Libres y Combativas en Sindicato de Estudiantes spraken op meetings in de grote steden. Ze maakten duidelijk dat we geen stap terug zetten in de strijd, maar opkomen voor een revolutionair antikapitalistisch feminisme. We zullen geen enkele aanval op onze rechten aanvaarden. We legden uit dat de strijd van vrouwen uit de arbeidersklasse verbonden is met de strijd tegen sociale onrechtvaardigheid en onderdrukking onder het kapitalistische systeem.

Daarnaast benadrukten we het belang van de aanwezigheid van duizenden mannelijke betogers, die deelnamen aan een gezamenlijke strijd en mee vooraan staan in het verzet tegen aanvallen op onze rechten. Ook de prominente aanwezigheid van LGBT-jongeren was belangrijk, samen gaan we in tegen seksistische vooroordelen.

Deze staking was een belangrijke stap vooruit in de opbouw van een sterke jongerenbeweging tegen seksisme in de scholen en op de campussen, na de eerdere grote stakingen op 8 maart en 10 mei. Er is een sterke beweging nodig om onze eisen af te dwingen van de regering en het ministerie van onderwijs.

We zullen niet stoppen vooraleer de regering een algemeen beleid inzake seksuele opvoeding in alle scholen toepast om in te gaan tegen seksisme, misbruik en verkrachtingscultuur, tegen homofobie en transfobie. Er moet een einde komen aan alle interne schoolreglementen die repressieve kledijcodes opleggen of ingaan tegen de rechten van de LGBT-gemeenschap. Er moeten maatregelen komen tegen die kleine meerderheid van leerkrachten die een seksistische opstelling verdedigen. Er moet ook een einde komen aan de reactionaire onderwijshervorming. In de plaats daarvan moet er gratis onderwijs van de kinderopvang tot de universiteit komen!

We willen respect en waardigheid, de vrijheid om te zijn wie we zijn, het einde van misbruik en vernedering. Doe mee met de Sindicato de Estudiantes en Libres y Combativas om te bouwen aan een revolutionair antikapitalistisch feminisme!

Gepubliceerde op Libres y Combativas (zusterorganisatie van Campagne ROSA in Spanje)

Foto’s Libres y Combativas :

valència1

Video Diario Publico :

Seguimos en directo en la manifestación en Madrid contra el machismo en las aulas

Publiée par Diario Público sur Mercredi 14 novembre 2018

Video Syndicato de Estudiantes :

Amelia Tiganus de Feminicidio.net se dirige a las estudiantes en Madrid

Publiée par Sindicato de Estudiantes sur Mercredi 14 novembre 2018


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.