8 maart groeit uit tot grote actiedag. Campagne ROSA protesteerde tegen seksisme en oorlog

In 2017 organiseerde Campagne ROSA in Gent de eerste Mars tegen Seksisme op 8 maart. Het was het startschot van Campagne ROSA, maar ook van een actiedag die ondertussen uitgegroeid is tot een vaste waarde.

Vlak voor het uitbreken van de pandemie in 2020 was er een grote nationale betoging met 10.000 aanwezigen in Brussel. Dit jaar waren er naast een lokale betoging met 8000 aanwezigen in Brussel stevige betogingen in onder meer Gent, Antwerpen, Leuven, Luik, Brugge, Aalst en Kortrijk.

Campagne ROSA vormde met meer dan duizend betogers een stevig blok op de Brusselse actie georganiseerd door de Internationale Vrouwenmars, een collectief waar Campagne ROSA deel van uitmaakt. In Gent lag Campagne ROSA aan de basis van een sterke betoging die uitdrukkelijke syndicale steun kreeg. In Luik organiseerden we samen met Koerdische vrouwen een betoging met 200 aanwezigen. In Brugge waren er 100 aanwezigen op de actie van Campagne ROSA. In Aalst waren er 75 betogers en in Kortrijk een 20-tal. In Antwerpen en Leuven vormde Campagne ROSA een strijdbaar blok op de betoging van het Collecti.e.f 8 maars. In Antwerpen namen 600 mensen deel aan de betoging, het jonge blok van Campagne ROSA en LSP werd versterkt door een delegatie van de Tamil gemeenschap in de stad. In Leuven waren er 250 betogers waarvan een 50-tal in ons dynamisch blok.

We deden er alles aan om van deze 8 maart ook een anti-oorlogsactie te maken. Zoals het pamflet van Campagne ROSA opmerkte zijn vrouwen vaak het eerste slachtoffer van oorlog, maar ook de eersten die ertegen protesteren. “Stop de invasie van Oekraïne” en “Voor een massale internationale anti-oorlogsbeweging” stond op onze bordjes. In Gent wees Angeline Van de Rijse van ABVV terecht op de rol van Clara Zetkin, “socialiste, marxiste en vredesactiviste”, in het ontstaan van de traditie van 8 maart. Ze wees ook op de enorme ongelijkheid en de aanvallen op onze levensstandaard. “Als er al iets te annexeren valt, dan is het niet Oekraïne maar wel die miljarden euro’s in die belastingparadijzen. Die winsten. Die 266 miljard euro (geld dat Belgische bedrijven in 2020 naar belastingparadijzen hebben gestort). Dat is het gevolg van onderbetaalde arbeid. Dat geld is dus van ons. Niet van hen.” Een andere spreker was Ludo De Brabander van vzw Vrede. Waar Campagne ROSA de acties (mee) organiseerde, waren er meerdere sprekers en open micro’s waarbij onze sprekers ingingen op de noodzaak van een massale beweging tegen oorlog en kapitalisme.

Foto’s uit Brussel door James:

 

Video van de betoging in Brussel: https://www.facebook.com/100003125734796/videos/296587375910006/

Foto’s uit Antwerpen door Liesbeth:

 

Foto’s van de betoging in Gent door Jean-Marie:

Video van de betoging in Leuven: https://www.facebook.com/watch/CampagneRosaLeuven/

 

Foto’s van de betoging in Luik door Jeremiah:

 

Foto’s van de betoging in Brugge door Lunalotta:

Autres :

 

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.