Solidariteit met alle verzorg.st.ers in strijd!

Er was op donderdag 1/4/21 een actiedag bij het personeel van kinderopvang in Brussel en Wallonië. 

Zij vragen erkenning van de COVID-risico’s, respect, prioriteit voor #vaccins, loonsverhoging en publieke herfinanciering van de sector. Dit is nog maar het begin, de strijd zal doorgaan. De risico’s van een terugval als gevolg van een verlaging van de budgetten zijn reëel. En op 1 april hebben ze laten zien dat de sector weet hoe hij zich moet mobiliseren!

ESSENTIËLE FUNCTIE – sinds het begin van de COVID-crisis zijn kinderverzorgsters blijven werken – de kinderen begeleiden van ouders die verplicht zijn te gaan werken, overwerkt zijn door de combinatie van gezin en telewerk, of geschokt zijn door het voortdurende opgesloten zitten in kleine woonruimtes met kleine kinderen.

Zij – bijna 95% van het personeel in de dagverblijven zijn vrouwen – zijn vanaf het begin aan het werk gebleven. Ze namen risico’s omdat afstand houden met kleine kinderen onmogelijk is. Zij zijn echter jarenlang onzichtbaar geweest, zij zijn niet erkend als een essentiële functie, zij hebben geen voorrang gekregen bij vaccinaties en zij hebben geen enkele aanmoedigingspremie of structurele salarisverhoging gekregen!

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.