Verzet! 8 maart toonde opnieuw de bereidheid om te vechten

In tien steden riep Campagne ROSA op tot protestacties. Dit jaar zag het protest er noodgedwongen anders uit, maar de strijdbaarheid en actiebereidheid zijn duidelijk niet verdwenen.

Eén jaar geleden vond op 8 maart 2020 de laatste grote betoging voor de lockdown plaats. Dat was de betoging met 10.000 aanwezigen in het kader van de internationale vrouwendag. Het protest was een pak groter dan verwacht, erg levendig en strijdbaar. Campagne ROSA vormde een delegatie met een duizendtal aanwezigen. Dit jaar zag het protest er noodgedwongen anders uit, maar de strijdbaarheid en actiebereidheid zijn duidelijk niet verdwenen.

In tien steden riep Campagne ROSA op tot protestacties: staande acties op pleinen in het kader van de huidige coronamaatregelen. In een aantal steden nam Campagne ROSA het initiatief, elders maakten we afspraken met andere organisaties zoals het Collectief 8 Maars. De grootste acties waren er in Gent en Brussel.

In Gent voorzag Campagne ROSA reeds dat het Sint-Pietersplein te klein zou zijn, waardoor de acties over drie pleinen verspreid werden. Alles samen waren er daarop minstens 750 aanwezigen. Elders in Gent hield het Collectief 8 Maars acties met 450 aanwezigen.

In Brussel verzamelden wij aan het Centraal Station, waar er ruim 500 aanwezigen waren, met onder meer een sterke toespraak door het actiecollectief ‘De Zorg in actie’. Er waren verder ook acties op het Schumanplein en aan de Munt. Achteraf namen we ook deel aan een actie voor de Begijnhofkerk waar mensen-zonder-papieren een politieke bezetting houden.

In Antwerpen riep Campagne ROSA op naar het St-Jansplein, één van de drie pleinen waar actie gevoerd werd. Op dit plein waren er minstens 150 aanwezigen met deelnemers van ABVV, ACV, PVDA en anderen. In Luik en Leuven waren er telkens 250 aanwezigen, in Brugge 120 (waarvan er 27 ter plaatse lid werden van Campagne ROSA!), Aalst 60 en verder telkens enkele tientallen in Kortrijk, Dendermonde en Torhout.

Nationaal mobiliseerde Campagne ROSA meer mensen dan vorig jaar, toen we een blok met 1000 betogers vormden. Wat zou dit niet geweest zijn zonder de gezondheidscrisis?

Een belangrijk element in ons pamflet was dat strijd nodig is en loont. Aan de UGent werd een principiële beslissing over de verhoging van de laagste lonen naar minstens 14 euro per uur afgedwongen op basis van een vastberaden campagne waarin betrokkenheid van personeel en studenten centraal stond. Voor het schoonmaakpersoneel werd bekomen dat de uitbestedingsvoorwaarden aangepast zijn. Indien de grote schoonmaakbedrijven daar niet op ingaan, zal insourcing terug op de agenda staan. Deze overwinning is belangrijk: ook aan de Antwerpse universiteit werd gisteren actie gevoerd voor een hoger minimumloon voor het schoonmaakpersoneel en degelijke arbeidsvoorwaarden. De universiteit daar laat uitschijnen dat het moet kiezen tussen betere voorwaarden voor schoonmaakpersoneel of investeren in onderwijs. We mogen ons niet aan die poging tot verdeeldheid laten vangen!

Dat strijd meer dan nodig is, bleek heel hard in de aanloop naar 8 maart. Zo was er het geval van homofoob geweld in Beveren. De gezondheidscrisis raakt vrouwen harder met loonverlies en een toename van huishoudelijk werk. Er is bovendien een forse stijging van geweld: vorig jaar kreeg de hulplijn 1712 maar liefst 85% meer oproepen rond partnergeweld. De afgelopen dagen raakte bekend dat verkrachters in Gent een bijzonder lichte straf kregen. Op het systeem moeten we niet rekenen! Strijd en organisatie is nodig!

In De Standaard merkte Elise van Campagne ROSA op: “Concrete eisen die we stellen zijn bijvoorbeeld gratis maandverband en tampons op scholen, een minimumloon van 14 euro per uur en een 30-uren werkweek. Het zijn eisen die we al langer hebben, maar die nog altijd niet zijn doorgevoerd.”

Campagne ROSA zal verder organiseren en strijden. We staan het sterkst met jou er bij! Neem komende zaterdag deel aan de online conferentie van Campagne ROSA: ‘Bread and Roses’ dag en sluit aan!

Foto’s uit Brussel:

Foto’s uit Gent:

Foto’s uit Leuven:

Foto’s uit Brugge:

Foto’s uit Antwerpen:

Foto’s uit Torhout:

Foto’s uit Aalst:

Foto’s uit Luik:

Foto’s uit Dendermonde:

Agenda

Nationale conferentie ‘Bread and Roses’ – Zaterdag 13 maart van 14u tot 18u via Zoom


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.