Bread and Roses Day – Nationale Conferentie van Campagne ROSA

Zaterdag 13 maart. Sluit aan via Zoom om met ons te bediscussiëren wat socialistisch feminisme betekent.

ID de réunion : 831 7714 7686

https://us02web.zoom.us/j/83177147686

Campagne ROSA gaat op een offensieve manier de strijd aan. Als je actief bent of gewoon meer wil weten, doe dan mee met de conferentie van 13 maart.

14u ONTMOET ROSA INTERNATIONAL: SOCIALISTISCHE FEMINISTEN

Elin (Zweden) is een van de oprichters van ROSA International; een Amerikaanse militante; Tiphaine (Polen) pro-keuze militante, tegen het verbod op abortus

15u: DRIE ATELIERS NAAR KEUZE

  • Racisme, seksisme : zelfde oorsprong, zelfde strijd? #BlackLivesMatter #NiUnaMenos (Tweetalig FR/NL)
  • Wat zou socialisme vandaag voor vrouwen betekenen? Hoe voor dit systeem strijden (in FR of in NL)
  • Hoe strijden tegen de verkrachtingscultuur? (in FR of in NL)

16U45.TEGEN ONDERDRUKKING EN UITBUITING: ONS ORGANISEREN!

Overwinning aan de UGent voor een minimumloon van 14€/u!
Om te kunnen vechten tegen seksisme en de precariteit, moeten we de sociale strijd uit lockdown halen.
Actie tegen LGBTQI+fobie door de opbouw van ‘Pride is a Protest’
Laten we Campagne ROSA-comités oprichten !
Registratie is gewenst, maar niet verplicht: contact@CampagneROSA.be. De conferentie is gratis, maar elke financiële deelname is welkom om onze activiteiten te steunen: BE54 5230 8095 8497 van Campagne ROSA.

ID de réunion : 831 7714 7686

https://us02web.zoom.us/j/83177147686

Bread and Roses Day

Vorig jaar werd slechts enkele dagen na de grote betoging van 8 maart een lockdown afgekondigd. Op die betoging vormde Campagne ROSA een blok met maar liefst 1000 mensen. De verderzetting van dit offensief moest noodgedwongen online gebeuren. De ROSA-conferentie was de eerste van een reeks Zoom-bijeenkomsten, waarbij we onder meer ingingen op de gevolgen van de crisis voor vrouwen. In juli kon ons zomerkamp fysiek plaatsvinden: we waren met 131 aanwezigen in een complexe logistiek van bubbels. Tijdens dit kamp werden heel wat thema’s besproken, van de oorsprong van seksisme tot wat een economische depressie betekent.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om onze eisen te bespreken en ervaringen met strijd uit het verleden te bestuderen. We zijn echter geen discussieclub: het doel is om sterker te staan met onze actieve campagnes op het terrein. We namen ook het voorbije jaar initiatieven voor acties. Zo betoogden we in solidariteit met Black Lives Matter. We hielden acties tegen racisme en politiegeweld met de nieuwe campagne Solidarity. We voerden actie voor het volledig recht op abortus. Naar aanleiding van de internationale dag van verzet tegen geweld op vrouwen organiseerden we acties in 12 steden. Daarnaast waren we aanwezig op acties zoals die van ‘De zorg in actie’ of in solidariteit met de pro-choice beweging in Polen.

We streden mee voor een hoger minimumloon van minstens 14 euro per uur, wat aan de UGent resultaat opleverde. Aan dezelfde universiteit kwamen we eind 2019 in aanvaring met het extreemrechtse KVHV dat een seksistische meeting hield met Jeff Hoeyberghs. Die diende klacht in tegen twee organisatrices van ROSA omdat we zijn seksisme aanklaagden. Een video van ROSA ging viraal. Meer dan 1500 mensen dienden klacht in bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). Dat was meer dan de helft van alle klachten die het IGVM in 2019 heeft ontvangen. Begin februari werd Hoeyberghs doorverwezen naar de strafrechtbank. In februari organiseerden we naar aanleiding van de klacht tegen ons nog acties in Brussel en Gent om duidelijk te maken dat we ons niet laten intimideren door Hoeyberghs.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.