Ashling Murphy – eerste feminicide van 2022 in Ierland

Woensdag 12 januari : Ashling Murphy ging joggen, ze werd op klaarlichte dag vermoord. Zij werd slachtoffer van de eerste femicide van 2022 in Ierland.

Als reactie kwamen in heel Ierland 10.000’en mensen op straat. Er blijven acties volgen, ook vandaag, om 17:00. De acties willen solidariteit tonen met de familie, vrienden, collega’s en leerlingen van Ashling. Ze willen ook de woede omzetten in concrete strijd tegen victimblaming, tegen de verkrachtingscultuur en tegen de objectivering van vrouwenlichamen. Vrouwen voelen zich vaak onveilig, zien zich genoodzaakt hun gedrag aan te passen. Eenmaal slachtoffer van het geweld, inherent aan dit systeem dat enkel om winst voor de allerrijksten draait, kunnen ze vaak niet eens terecht bij gespecialiseerde hulpverlening : wegens de onderfinanciering van de publieke diensten met de lange wachtlijsten als gevolg.

ROSA International Socialist Feminists wil :

  • Solidariteit tonen met alle slachtoffers van geweld, over grenzen heen !
  • Woede omzetten in een beweging en deze organiseren in elke wijk, op elke school, op elke werkplaats…
  • Actie voeren voor eisen die echt een verschil kunnen maken : o vb. strijd voor massale publieke investeringen in frontline organisaties en de zorgsector, in justitie en slachtofferhulp, in onderwijs, in sociale woningen en degelijke jobs voor iedereen etc.

Ook in België tonen we onze solidariteit met de beweging en organiseren we ons voor een samenleving zonder uitbuiting, geweld, ongelijkheid en discriminatie. Not a single woman should ever be lost to violence – Maak van de strijd tegen seksistisch geweld een PRIORITEIT !

Neem deel aan de online meeting van ROSA Ierland morgen
Actie in Ierland vandaag

Speech Laura Fitzgerald, ROSA Ierland

Speech Ruth Coppinger, ROSA Ierland


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.