1 mei 2021

Een strijdbare 1 mei 2021 gewenst!

1 mei is voor ons een belangrijke dag, het is de internationale dag van strijd, solidariteit en socialisme. Deze strijddag is nauw verbonden met de strijd voor de 8-urendag. In de Verenigde Staten werd op 1 mei 1886 een nationale stakingsdag georganiseerd om de 8-urige werkdag af te dwingen. De 8-8-8 was een duidelijke eis van de socialistische beweging: acht uren werken, acht uren ontspanning en acht uren rusten.

Affiche Syndicale Kommissie van België

In België bestaat de 8 uren werkdag 100 jaar. De wet van 14 juni 1921 stelt de achturige werkdag in en bepaalt dat zware arbeid voor kinderen onder de 16 jaar strafbaar is. Dit jaar bestaat ook het  stakingsrecht 100 jaar.

De strijd gevoerd door werkenden om deze eisen te winnen zijn een inspiratie en voorbeeld voor ons. En voor welke eisen moeten we vandaag nog strijden om een betere wereld te hebben?

  • Collectieve arbeidsduurvermindering om werk en privéleven te kunnen combineren! Voor een 30-urige werkweek, zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen!
  • Voor een  minimumloon van 14€/u (2300€/maand)!
  • Voor kwaliteitsvol werk voor iedereen!
  • Voor een minimumpensioen van 1500€/maand netto
  • Voor kwaliteitsvolle en toegankelijke  openbare diensten voor iedereen! Stop de besparingen!

De strijd is niet gedaan! Unite and Fight! Een strijdbare 1 mei gewenst!

 

Campagne Rosa 1 mei 2021 :

Meer lezen :

Rosa Luxemburg over “De oorsprong van 1 mei”

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.