[Persbericht] Campagne ROSA, de activisten achter de virale video

Het KVHV moet worden uitgesloten. De UGent moet bovendien andere concrete maatregelen nemen tegen seksisme.

  • Campagne ROSA, de feministische organisatie achter de virale video met Jeff Hoeyberghs, roept op om het debat over seksisme ten gronde te voeren.
  • Strijd tegen seksisme mag niet bij symbolische distantiëringen blijven. Het KVHV moet worden uitgesloten. De UGent moet bovendien andere concrete maatregelen nemen tegen seksisme.
  • ROSA Gent organiseert een protestactie aan het Bestuurscollege van de UGent, waar ze een open brief zullen uitdelen. Vrijdag 08u00, UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 33.

Campagne ROSA wil de pers graag te woord staan om te duiden waarom het voor feministische activisten belangrijk was om de uitspraken van Hoeyberghs onder de aandacht te brengen, wat de realiteit van seksisme na #MeToo nog steeds betekent, en waarom het KVHV volgens hen uitgesloten moet worden.

Virale video legt seksisme bloot

Met een geschat facebookbereik van 769.000, 380.000 unieke kijkers en een totaal van meer dan 62.000 facebookreacties hebben de ranzige uitspraken van Jeff Hoeyberghs Vlaanderen geschokt. Ook in in Franstalig België en in Frankrijk doet sinds dinsdagavond een ondertitelde versie de ronde.

De activisten van campagne ROSA, die de video samenstelden en lanceerden, onderstrepen het belang hiervan:

“Het is natuurlijk schrijnend dat zulke meningen bestaan en dat extreemrechtse studentenorganisaties deze uitdragen, maar het is onwaarschijnlijk belangrijk dat dit naar buiten gekomen is”, zegt Mai Vermeulen van Campagne ROSA. “Seksisme is nog steeds dagelijkse realiteit en Campagne ROSA wil dit zichtbaar maken en er actie tegen voeren, om de ruimte voor discriminatie te beperken.”

Breder debat over seksisme

De nationale media hebben het bericht maandagavond opgepikt. Dinsdag konden zowel Jeff Hoeyberghs als het KVHV tekst en uitleg geven in het VTM-nieuws. Ook in De Afspraak werd het KVHV uitgenodigd om zich te verdedigen.

“Nu de de geest uit de fles is, moeten we het debat over seksisme ten gronde voeren”, roept Mai Vermeulen op. “Het volstaat niet om het KVHV aan de tand te voelen.” Er is meer aan de hand, zegt ze: “Jeff Hoeyberghs en het KVHV zijn het topje van de ijsberg. Seksisme is een structureel en maatschappelijk probleem dat een verwrongen en minderwaardige beeldvorming van vrouwen creëert.”

Protest

Het regent ondertussen klachten bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen, Unia en andere instellingen. “Dat is belangrijk”, zegt Campagne ROSA, “maar het mag niet bij symbolisch activisme blijven. Wij konden de video lanceren omdat we op de avond van de meeting een protestactie voerden met studentes van de UGent. 

Vrijdagochtend, om 08u00, organiseren we een nieuwe protestactie aan de bestuursraad van de UGent. De rector wil het KVHV nu tijdelijk schorsen, maar dat is onvoldoende. Het enige consequente antwoord voor een universitaire instelling die seksisme bestrijdt, is de uitsluiting van het KVHV.”

————————–

Voor verdere info en interviews: Mai Vermeulen +32 490 43 12 95


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.