Toename geweld en homofoben in parlement verkozen: strijd voor LGBTQI+-rechten gaat door!

Eind mei werd een Londens koppel op de bus fysiek aangevallen omdat ze weigerden te kussen toen een groep jongeren daarom vroeg. Waarom vroegen die jongeren dat? Omdat het koppel uit twee vrouwen bestond. Homofoob geweld is nooit weg geweest, ook al is het wettelijk verboden. In ons land is het niet anders: volgens Gelijkekansencentrum […]

Eind mei werd een Londens koppel op de bus fysiek aangevallen omdat ze weigerden te kussen toen een groep jongeren daarom vroeg. Waarom vroegen die jongeren dat? Omdat het koppel uit twee vrouwen bestond. Homofoob geweld is nooit weg geweest, ook al is het wettelijk verboden.

In ons land is het niet anders: volgens Gelijkekansencentrum Unia waren er vorig jaar 49% meer dossiers van homofoob geweld in vergelijking met een jaar eerder. Over vijf jaar is er een stijging met 40%. Het gaat onder meer over online haat, zoals het incident waarbij een extreemrechtse jongere een homofobe haatboodschap op Twitter plaatste tijdens de Antwerp Pride. Maar regelmatig gaat het verder dan online haat. Onder de 125 dossiers rond homofobie die Unia in 2018 onderzocht waren er 17 voorvallen van fysiek geweld waarbij rake klappen vielen. Eén van die gevallen van fysiek geweld was tegen een Gents homokoppel dat door buren in elkaar geslagen werd. Het leidde tot een protestactie tegen homofoob geweld. De daders kwamen er nadien met een lichte straf van af. De rechter oordeelde zelfs dat homofobie niet de motivatie voor het geweld was. Het Laatste Nieuws omschreef de redenering van de rechter: “De beklaagden gebruikten bijvoorbeeld het woord ‘homo’ vaak als algemene belediging, zelfs tegen elkaar.” (HLN 18 december 2018)

Sommigen proberen de toename van homofobie toe te schrijven aan migranten. Plots ontdekt verzet tegen homofobie wordt misbruikt om racisme te propageren. Denk aan Filip Dewinter (Vlaams Belang) die verklaarde: “Liever een transgender dan een transmigrant.” Dezelfde Dewinter pleitte jaren geleden voor “duurzame heteroseksuele relaties” als beste AIDS-preventie. Als transgenders nog net voor transmigranten komen in zijn haatlijst, zegt dat vooral veel over hoe diepgaand die haat is! Homo- en transfobie herleiden tot een zaak van migranten, is verkeerd. Dat toont extreemrechts dagelijks aan. De groei van het Vlaams Belang brengt verschillende homofobe verkozenen naar het parlement en geeft extreme fundamentalisten, zoals van Schild & Vrienden, een stem in het publieke debat. Minstens drie verkozenen van het Vlaams Belang liketen op Facebook de extremistisch katholieke groep Pro Familia, die homoseksualiteit ‘pervers’ vindt en een verbod op de Pride eist. VB-parlementslid Dominiek Sneppe (zie ook pagina 14) is ook fan van de groep ‘Pro Christianis’ die homoseksualiteit omschrijft als “een verschrikking voor Gods ogen.”

De strijd voor LGBTQI+-rechten eindigt niet met wettelijke gelijkheid. Onze strijd is begonnen toen LGBTQI+-mensen zich niet langer bij geweld en onderdrukking neerlegden, maar zich organiseerden en terugvochten toen ze door de politie aangevallen werden in Stonewall (New York) in 1969. Vijftig jaar van strijd heeft heel wat vooruitgang opgeleverd, maar er is nog een hele weg af te leggen. Een systeem gebaseerd op tekorten (te weinig goede jobs, onbetaalbare huisvesting, …) werkt verdeeldheid in de hand. LGBTQI+-fobie, geweld en discriminatie verdwijnen enkel wanneer het kapitalistisch systeem dat er mee aan de basis van ligt, uitgeroeid wordt.

 

  • Met ROSA naar de Pride – Antwerp: afspraak op zaterdag 10 augustus om 12u30. PRIDE IS A PROTEST (Geert : 0485 40 07 80).

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.