Weekend van debat en vorming

Zaterdag 30 Maart, Campagne ROSA​ organiseert twee discussies.

Van ongenoegen tot strijd

Wanneer? 30-31 maart
Waar? De Kriekelaar, Gaillatstraat 86 Schaarbeek (gemakkelijk bereikbaar vanaf station Brussel Noord)

💥socialisme 2019 > Zaterdag 30 Maart, Campagne ROSA​ organiseert twee discussies: ♀️

👉13u30 : Het marxisme, een instrument om tegen onderdrukking te strijden!
👉16u: Kennismaking met Ruth Coppinger TD (parlementslid in Ierland, speelde een belangrijke rol in de overwinning bij het abortusreferendum en tegen verkrachtingscultuur (#ThisIsNotConsent))

📌Schrijf je nu in!

Volgens de ngo Oxfam waren de 1% rijksten van de wereldbevolking in 2009 goed voor 44,9% van de rijkdom. Tien jaar later – 10 jaren van crisis! – ging 82% van de nieuw geproduceerde rijkdom naar die 1%. De kloof blijft dus toenemen!

In die tien jaar heeft de elite de klimaatramp erger laten worden. Er ontstaat een plastiek soep in de oceanen. De plundering van de neokoloniale landen wordt doorgezet. Tal van dictaturen blijven steun krijgen van de ‘democratieën’ waar ze hun wapens kopen. Een groot aantal vrouwen, mannen en kinderen vlucht in een wanhopige zoektocht naar een toekomst. Het aantal gezinnen dat op het einde van hun inkomen nog een stuk maand over heeft, neemt dramatisch toe.

Al deze fenomenen staan niet los van elkaar. Ze vinden hun oorsprong in een economisch stelsel: het kapitalisme. Dat is een stelsel waarin een kleine minderheid van de bevolking de productiemiddelen bezit en genadeloos de natuur en de rest van de mensheid uitbuit. Het is een systeem dat nood heeft aan verdeeldheid onder de meerderheid van de bevolking om de eigen dominantie veilig te stellen. Een systeem dat niet in staat is om een einde te maken aan onderdrukking, omdat deze nu eenmaal in het systeem ingebakken zitten. Het is ook een systeem in crisis. We hoeven ons daar echter niet bij neer te leggen. De woede groeit. We kunnen dit systeem verslaan.

System change !

Het ongenoegen is er. We zien het bij de vakbondsleden. De arbeidersbeweging blijft een essentieel instrument om tot verandering te komen. We zien het ook bij de gele hesjes. Of nog bij die duizenden jongeren die in strijd gaan voor het klimaat, of de vrouwen die genoeg hebben van seksisme en asociaal beleid.

Welke lessen kunnen we trekken uit strijd bij ons en elders? Hoe kunnen we ons verzet versterken? Hoe kunnen we de woede verenigen? Met welk programma en welke strijdmethoden? Welke rol kunnen de verkiezingen van mei hierin spelen?

Het weekend Socialisme 2019 is een uniek evenement dat vakbondsmilitanten, feministen, activisten van allerlei slag en ook gewoon geïnteresseerden bijeenbrengt om samen te discussiëren over ons antwoord op de chaos van het kapitalisme en de opbouw van een socialistisch alternatief waarin de economie democratisch gepland wordt in functie van de behoeften van iedereen en met respect voor ons milieu.

Met

  • Ruth Coppinger, parlementslid in Ierland, speelde een belangrijke rol in de overwinning bij het abortusreferendum
  • Isai Priya, organisatrice van de Britse Refugee Rights Campaign
  • Vladimir Bortun, Roemeense socialist en expert in nieuwe linkse formaties in Europa
  • Syndicalisten in strijd voor koopkracht en tegen hoge werkdruk
  • Militanten die actief zijn in de strijd tegen extreemrechts
  • Jonge klimaatbrossers

Inkom ?

  • VVK : 10€/5€ (sociaal tarief)
  • Aan de deur : 15€/8€ (sociaal tarief)
  • Voor de meeting op zondag vragen we een vrije bijdrage.

Kom je heel het weekend? Neem dan toch een weekendticket (15/8 euro in voorverkoop loontrekkende/sociaal tarief) zodat we uit de kosten voor infrastructuur, internationale sprekers, …  geraken. Schaf je voorverkoopkaart nu al aan door te storten op BE69 0012 2603 9378 met vermelding ‘Socialisme 2019’ en je kaart ligt klaar aan het onthaal.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.