Vorig jaar kwamen miljoenen vrouwen, werkenden en jongeren op straat. Dat was een zware slag voor dit systeem dat geweld op vrouwen rechtvaardigt en legitimeert. Er kwamen ook duizenden mannelijke betogers op straat om onze eisen te steunen en aan de strijd deel te nemen. De historische feministische staking van 8 maart en de mobilisaties tegen de schandalige uitspraak in de zaak van de ‘wolfsroedel’, vormden een duidelijk keerpunt in de strijd.
De feministische beweging speelde een belangrijke rol in de val van de regering-Rajoy. Het is geen toeval dat de nieuwe PSOE-regering zich als feministisch wil voordoen. De beperkingen van het feminisme van deze regering werden echter duidelijk toen een nieuwe vrouwelijke minister verklaarde dat niets kan gedaan worden aan de vrijlating van de verkrachters van de ‘wolfsroedel’. Sindicato de Estudiantes (SE, studentenvakbond) en Libres y Combativas (Vrij en Strijdbaar, het socialistisch-feministisch platform van SE en Izquierda Revolucionaria) weten goed wat er had moeten gebeuren: het opkuisen van het patriarchaal gerechtssysteem en vervolging van de rechters die geweld op vrouwen aanmoedigen.
De strijd tegen seksisme is ook een belangrijk onderdeel van de onderwijsbeweging. Jaar na jaar worden miljarden aan publieke middelen uitgedeeld aan de leiding van de katholieke kerk die niet aarzelt om seksisme, homofobie, transfobie en verzet tegen abortus te onderwijzen. We worden zelfs gewaarschuwd als we te korte rokjes of broeken dragen in de zomer omdat dit “onbedwingbare impulsen” zou “provoceren.” Het feit dat dergelijke argumenten voorkomen in onze scholen, is degoutant. Onze kledij en onze lichamen provoceren niets. We leven toch niet meer onder de dictatuur van Franco?!
We moeten bouwen aan een beweging van studenten en scholieren tegen seksisme in alle scholen en universiteiten. We eisen van de regering van Pedro Sanchez en van de onderwijsminister dat dit thema opgenomen wordt.
SE en Libres y Combativas roepen alle jongeren op om deel te nemen aan de studentenstaking en de betogingen van 14 november. De doelstellingen van de staking zijn erg concreet: we eisen dat er onmiddellijk een programma van inclusieve seksuele opvoeding komt in alle scholen, waarbij we leren dat we los van onze gender, seksuele oriëntatie of identiteit vrij kunnen zijn wie we zijn. Dit moet in alle onderdelen van het onderwijs gebeuren en het moet bijdragen aan de strijd tegen seksisme, misbruik, verkrachtingscultuur, homofobie en transfobie.
We eisen tevens dat de regering alle seksistische verwijzingen naar de kledij van meisjes uit interne schoolreglementen laat verwijderen en maatregelen neemt om de rechten van alle seksen en van de LGBTI en de transgemeenschap op te nemen. We eisen sterke disciplinaire maatregelen tegen die kleine minderheid van leerkrachten die een seksistische opstelling verdedigen.
We roepen alle feministische organisaties, alle sociale bewegingen, alle vakbonden en linkse politieke organisaties op om deze staking te steunen en deel te nemen aan de betogingen rond onze eisen.
We willen respect en waardigheid, de vrijheid om te zijn wie we willen, het einde aan misbruik en vernedering. We willen daden, geen woorden. Op naar de studentenstaking van 14 november!
Seksisme uit de klaslokalen, uit het rechterlijk system en alle instellingen! Stop geweld op vrouwen!
Gepubliceerde op Libres y Combativas (zusterorganisatie van ROSA in Spanje).